Pomimo, iż puree ziemniaczane nie jest daniem głównym a jedynie dodatkiem, przygotowane w odpowiedni sposób może zdecydowanie zmienić smak niejednego dania. Co to jest puree ziemniaczane? Najprościej ujmując są to ubite lub zmiksowane, ugotowane ziemniaki połączone z solą, pieprzem, masłem oraz mlekiem lub śmietanką. Często do puree dodawane są dodatkowe przyprawy takie jak zioła, cebula, musztarda czy chrzan. Sekretem dobrego puree ziemniaczanego jest masło, im go więcej tym lepiej.
U mnie w domu najbardziej popularne jest puree z dodatkiem smażonej cebulki. Żółtą i zieloną cebulę smażę na sporej ilości masła i kiedy gotowe łączę z ugotowanymi ziemniakami. Ten rodzaj puree podaję jako dodatek do większości mięs oraz ryb.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na puree ziemniaczane.
- 80 dkg ziemniaków
- 1,5 łyżeczki soli
- woda do gotowania
- 200 ml letniego mleka
- 5 pełnych łyżek masła
- 10 dkg białej cebuli
- 1 zielona cebula
Jak zrobić puree ziemniaczane.
Żółtą cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i włożyć na patelnię. Dodać masło, po czym smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut (cebulka powinna nabrać złotego koloru). Do podsmażonej żółtej cebulki dodać drobno krojoną zieloną cebulkę. Trzymać na ogniu przez dodatkową minutę.
Ziemniaki obrać, większe sztuki przekroić na pół, włożyć do garnka wraz z solą i zimną wodą. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Z ugotowanych ziemniaków odlać wodę i ubić ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać podsmażoną cebulę i ubijać przez kilka sekund, po czym dodać letnie mleko. Po dodaniu mleka ubijać całość tłuczkiem przez około minutę lub do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji puree bez grudek.

Warto wiedzieć robiąc puree ziemniaczane.
Do wody, w której gotujemy ziemniaki dodać sól dopiero w momencie, w którym wstawiamy ziemniaki na ogień. Jeśli obierzemy ziemniaki wcześniej i będziemy je trzymać w wodzie, trzymajmy je w wodzie bez soli. W przeciwnym razie ziemniaki ściemnieją.
Najlepsze odmiany ziemniaków, z których można przygotować puree to Cekin, Bursztyn czy Wiarus. Dobre będą także takie odmiany jak Bryza oraz Denar.
Szukasz przepisów na ciasta dania z ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczone ziemniaki.
Dodaj komentarz