Winogronowy Madagaskar

Ciasto Madagaskar

Ciasto Madagaskar jest połączeniem biszkoptu kakaowego z biszkoptem makowym, kremem budyniowym, winogronem oraz galaretką. Ciasto to pięknie prezentuje się na talerzu, jest kremowe oraz owocowe w smaku. Najlepiej jest jego przygotowanie rozłożyć sobie na dwa dni, w jednym dniu upiec biszkopty, a w dniu kolejnym przygotować krem i złożyć ciasto. Przyznaję, iż ciasto to jest odrobinę czasochłonne, dlatego też ja najczęściej w piątek po południu zajmuję się pieczeniem, a w sobotę rano gotowaniem budyniu, a w późniejszym czasie przygotowaniem kremu i złożeniem ciasta. Zachęcam Was do zrobienia tego ciasta w domu, a poniżej zostawiam Wam przepis na winogronowy Madagaskar. Smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Winogronowy Madagaskar
Ciasto Madagaskar z winogronem

Składniki na Ciasto Madagaskar.

Biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek „L”
  • 15 dkg cukru kryształu
  • 30 ml oleju
  • 14 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 dkg kakao
  • 1/2 łyżeczka soli

Biszkopt makowy:

  • 4 białka „L”
  • 12 dkg cukru kryształu
  • 2 dkg mąki ziemniaczanej
  • 3 dkg mąki pszennej
  • 4 dkg suchego maku
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 600 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 35 dkg masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 15 dkg cukru kryształu
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 40 dkg zielonego winogrona
  • 2 galaretki agrestowe w proszku (75 gr każda)
  • 700 ml wody
Winogronowy Madagaskar
Ciasto Madagaskar z winogronem

Jak zrobić ciasto Madagaskar.

Przygotowanie biszkoptu kakaowego.

Białka oddzielić od żółtek, włożyć do miski wraz ze szczyptą soli, po czym ubić na dobrze spienioną, niemalże sztywną pianę. Kolejno, mniejszymi porcjami dodać cukier, cały czas ubijając. Żółtka połączyć z olejem, a mąkę wraz z kakao oraz proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitych z cukrem białek szybko dodać żółtka z olejem, a po nich przesiane suche składniki. Suchych składników nie dodawać na raz, a mniejszymi porcjami, mieszając całość drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Upieczone ciasto wystudzić, a kiedy zimne przekroić raz wzdłuż.

Przygotowanie biszkoptu makowego.

Do miski wlać białka, dodać sól i ubić na sztywną pianę. Kolejno, mniejszymi porcjami dodać cukier kryształ, cały czas ubijając. Do ubitych z cukrem białek wsypać przesiane przez sitko mąki oraz mak, delikatnie wmieszać je łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30-35 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Krem budyniowy przygotowanie oraz złożenie ciasta.

Do garnka wlać 400 ml mleka, dodać cukier oraz wanilię i doprowadzić do zagotowania. W kubku wymieszać żółtka z pozostałym mlekiem oraz mąką. Na gotujące się w garnku mleko wlać płyn z kubeczka, mieszając nieustannie doprowadzić do ponownego zagotowania, po czym gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Budyń zdjąć ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć na kremową, niemalże białą konsystencję i kiedy gotowe, stopniowo dodać zimny budyń, cały czas ucierając.

Winogrono umyć, przekroić każdy owoc na pół i wyjąć pestki.

Wodę zagotować, wlać do miski i wsypać galaretkę w proszku. Całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić, aby galaretka wystygła oraz zaczęła tężeć.

Pierwszy blat ciasta kakaowego ułożyć w formie do pieczenia, przykryć około połową kremu budyniowego, na którym ułożyć biszkopt makowy. Na biszkopcie makowym rozprowadzić pozostały krem, odkładając odrobinę do pokrycia górnej warstwy ciasta. Na kremie położyć drugi blat biszkoptu kakaowego, który posmarować odrobiną odłożonego uprzednio kremu, a na nim ułożyć jedna obok drugiej połówki winogrona. Winogrono polać tężejącą galaretką, po czym wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, aby krem oraz galaretka mogły dobrze stężeć.

Winogronowy Madagaskar
Ciasto Madagaskar z winogronem

Warto wiedzieć robiąc Ciasto Madagaskar.

Składniki wykorzystane do przygotowania biszkoptu kakaowego oraz biszkoptu makowego powinny mieć temperaturę pokojową.

Oba ciasta piekłam w metalowej formie do pieczenia o wymiarach 30 na 20 centymetra.

Galaretkę agrestową zastąpić można galaretką kiwi.

Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik na zimno z owocami.

Winogronowy Madagaskar
Ciasto Madagaskar z winogronem
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasto Madagaskar
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *