Domowe gołąbki z kaszą i grzybami to pyszne danie wegetariańskie, w którym nie znajdziecie mięsa. Tradycyjne gołąbki robię zawsze z dodatkiem boczku, kiełbasy oraz sporej ilości golonki bądź też mięsa, na przykład mielonego. Zdecydowanie inaczej ma się to w kwestii gołąbków, na które przepis mam dla Was poniżej. Te gołąbki bazują na kapuście i farszu w skład, którego wchodzi kasza oraz grzyby. Jeśli chodzi o wybór kaszy to zdecydowałam się wykorzystać połączenie kaszy gryczanej i kaszy jęczmiennej. Z kolei w kwestii grzybów, sięgnęłam po suszone grzyby leśne oraz pieczarki. Moje grzyby leśne to mieszana borowików i maślaków, która pochodzi z domowej spiżarni. Gołąbki podałam z pysznym sosem pieczarkowym, którego smak wzbogaciłam wodą, w której moczyły się moje grzyby leśne. Polecam Wam wypróbować ten przepis na gołąbki z kaszą i grzybami. Sprawdzą się one znakomicie zaserwowane na obiad.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gołąbki z kaszą i grzybami.
- 3 dkg suszonych grzybów leśnych
- 400 ml zimnej wody
- 30 dkg cebuli
- 2 łyżki masła
- 20 dkg pieczarek
- 3/4 łyżeczki kminku w ziarnach
- 1,5 -2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 20 dkg kaszy gryczanej prażonej
- 10 dkg kaszy jęczmiennej
- 1,5 kg kapusty na gołąbki
Sos pieczarkowy:
- 15 dkg cebuli
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody z moczenia grzybów
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
- 100 ml śmietanki (30%)
- 200 ml zimnej wody
- 2 łyżki masła
- 30 dkg pieczarek
Dodatkowo:
- masło
- woda

Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami.
Suszone grzyby włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 8 godzin bądź na noc. Po tym czasie odlać 250 ml wody, które zostanie wykorzystane do sosu. Grzyby drobno pokroić i wraz z pozostałą wodą włożyć do miseczki.
Na patelnię włożyć drobno pokrojoną cebulę, dodać masło i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 6-7 minut. Kolejno, dodać pokrojone w małą kostkę pieczarki, pokrojone grzyby leśne wraz z wodą, która pozostanie po odlaniu 250 ml. Patelnię przykryć i dusić całość na małym ogniu przez 20 minut, a kiedy gotowe wystudzić.
Kaszę gryczaną i kaszę jęczmienną ugotować według instrukcji na ich opakowaniach. Ugotowane kasze wyjąć z wody i wystudzić. W dużej misce połączyć kasze, podsmażone grzyby, 1,5 łyżeczki soli, pieprz oraz kminek.
Do dużego i w miarę szerokiego garnka wlać ciepłą wodę i wsadzić główkę kapusty. W kapustę wbić widelec i gotując na małym ogniu, przy pomocy noża odcinać liście zaraz przy głąbie. Liście ostrożnie podważać widelcem i wyjmować na talerzyk. Po lekkim wystudzeniu, z każdego liścia odciąć zgrubienia. Do dużego garnka wlać sporo wody, dodać łyżkę soli i włożyć część liści kapusty. Zagotować i gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Podgotowane liście wyjąć na tackę i wystudzić. W taki sam sposób podgotować wszystkie liście kapusty.
Liście kapusty ułożyć na blacie kuchennym. Wzdłuż jednego z brzegów każdego z liści wyłożyć dość sporo farszu, na który lekko założyć równoległe boki liścia, po czym zwinąć. Liście kapusty po wypełnieniu farszem formujemy tak samo jak krokiety. Na dużą patelnię włożyć około łyżkę masła, ułożyć gołąbki i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5-6 minut z obu stron łącznie. Kapusta powinna fajnie nam się przyrumienić. Następnie wlać około 100 ml wody, przykryć patelnię pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 30 minut. W trakcie duszenia gołąbki należy przewrócić.
Przygotowanie sosu pieczarkowego.
Na patelnię włożyć mało, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz pokrojone na małe kawałki pieczarki. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 15 minut. Kolejno posolić, oprószyć pieprzem i wlać wodę z grzybów leśnych. Patelnię przykryć i gotować składniki przez 10 minut. W kubku wymieszać wodę wraz z mąką ziemniaczaną oraz śmietanką. Płyn z kubeczka wlać do składników na patelni, zagotować całość i od momentu zagotowania gotować przez 5 minut.
Miękkie, gorące gołąbki podawać polane sosem pieczarkowym.

Warto wiedzieć robiąc gołąbki z kaszą i grzybami.
Pieczarek nie myję. Każdego grzyba oczyszczam papierowym ręcznikiem i tak przygotowanego kroję.
Do doprawienia farszu dodajcie najpierw 1,5 łyżeczki soli. Skosztujcie go i jeśli wydaje się Wam być mało słony dodajcie pozostałą sól. Ja na ogół dodaję pełne 1,5 łyżeczki soli, jednak łyżeczka łyżeczce nie jest równa.
Głąb kapusty od liści oddzielić można także w inny sposób. Za pomocą noża z kapusty wyciąć głąb, po czym tak przygotowaną główkę kapusty włożyć do garnka z wodą i gotować przez około 10 minut. Liście powinny same odejść. Ja zawsze liście z kapusty przygotowuję w ten drugi sposób, który opisałam Wam wyżej.
W liście składników nie podaję dokładnej ilości ani masła ani wody, które wykorzystuję do duszenia gołąbków. Robię tak, gdyż ja na ogół duszę tylko część gołąbków jednorazowo. Jedna duża patelnia to u mnie łyżka masła i 100 ml wody. Jako, iż z podanych ilości składników wychodzi spora ilość gołąbków, część z nich przyrządzam od razu, a część zamrażam. Tych gołąbków, które zamrażam nie duszę na maśle i wodzie. Wkładam je do plastikowych woreczków i mrożę. Gołąbki podsmażam na maśle i duszę dopiero po wyjęciu z zamrażalnika.
Ilość gołąbków, które uzyskamy zależy od wielkości liści kapusty. W składnikach waga kapusty to 1,5 kg, ale wiadomo, iż nie jestem w stanie wykorzystać całej główki, gdyż niektóre jej liście są zwyczajnie zbyt małe. Od wielkości liści zależy także ilość farszu jaką należy użyć do wypełnienia każdego liścia. Farszu powinna być na tyle odpowiednia ilość, abyśmy byli w stanie w łatwy sposób zwinąć wraz z nim liście kapusty w kształt krokieta. Nie powinno być go zatem ani za dużo, ani nie może go być zbyt mało.
Lubisz gołąbki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gołąbki z sosem pomidorowym.


Ciekawa propozycja na gołąbki. Wersję grzybową chyba mogłabym polubić. 🙂
Będę musiała kiedyś spróbować. Nie słyszałam jeszcze o takich gołąbkach
Uwielbiam wegetariańskie dania, a ta wersja gołąbków z kaszą i grzybami brzmi naprawdę smakowicie. Pyszny sos pieczarkowy to dodatkowy plus tego przepisu. Dziękuję za podzielenie się nim!
Mimo, iż farsz nie zawiera mięsa, to te gołąbki są nadal bardzo smaczne. Zachęcam do przygotowania 😉
Nigdy z kaszą nie robiłam. Będę musiała kiedyś je zrobić