Przygotowanie tradycyjnych pączków zajmuje wieczność. Chyba większość z nas ma to samo odczucie.
Któregoś dnia naszła mnie okropna ochota na coś słodkiego i pomyślałam o pączkach właśnie. Po kilku minutach doszło jednak do mnie, że nie mam ochoty spędzić większości popołudnia na ich robieniu. Stwierdziłam, iż zrobię coś naprawdę szybkiego co w smaku będzie przypominać pączka. I tak po upływie 40 minut miałam mnóstwo “pączków”.

Jeśli tak jak i ja macie ochotę na coś słodkiego i zarazem szybkiego do przygotowania, ten przepis jest dla Was.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na szybkie pączków.
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 600 ml mleka
- 2 dkg świeżych drożdży
- 3,5 szklanki mąki
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić szybkie pączki.
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól. Dodać roztrzepane widelcem jajko oraz mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po upływie 15-u minut ciasto powinno zwiększyć objętość o około połowę. Jeśli tak jest, możemy zacząć smażyć nasze pączki.
Nabieramy ciasto łyżką i delikatnie wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Serwujemy z dżemem albo kremem czekoladowym.
Warto wiedzieć robiąc szybkie pączki z dżemem.

Gotowe pączki posypuję zawsze cukrem pudrem. Pączki muszą jednak najpierw trochę wystygnąć, gdyż inaczej cukier się rozpuści.
Lubisz szybko wykonane desery? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Baton Mars z płatkami.

Doskonałe na jakieś przyjęcie! 🙂 Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
Skusiłabym się! 🙂