Bardzo prosty tort, którego największym atutem jest masa budyniowa przygotowana na świeżych truskawkach. Smak truskawek jest nie tylko wyczuwalny w tym cieście. Zdecydowanie wyczuwalne jest to, iż masa jest naturalna a nie zrobiona z proszku z torebki. Tort po wierzchu udekorowany jest świeżymi truskawkami i odrobiną masy truskawkowej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tort truskawkowy.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 dkg mąki pszennej
- 12 dkg cukru pudru
- szczypta soli
Masa truskawkowa:
- 30 dkg masła bez soli
- 45 dkg truskawek + dodatkowe do dekoracji
- 400 ml wody
- 2 budynie śmietankowe (40 gr każdy)
- 10 dkg cukru kryształu
Jak zrobić tort truskawkowy.
Biszkopt: do garnka wsypać sól i dodać białka. Ubijać do momentu, w którym białka dobrze się spienią i będą prawie sztywne. W tym momencie małymi partiami zacząć dodawać cukier puder, ubijając nieustannie. Żółtka rozmieszać widelcem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do ubitych białek dodać płynne żółtka a następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić biszkopt. Piec 40 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i wystudzić. Zimny przekroić tak aby powstały trzy blaty. Wszystkie blaty powinny być płaskie, jeśli tak nie jest odciąć wystającą górę z górnego blatu (użyjemy resztek do dekoracji).
Masa truskawkowa: truskawki zmiksować. Puree truskawkowe połączyć z wodą. Z całości odlać szklankę, resztę wlać do garnka i dodać cukier. Zagotować. Płyn truskawkowy w szklance połączyć z proszkiem budyniowym. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować zalać budyń. Zagotować ponownie i gotować przez minutę na średnim ogniu. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło rozetrzeć. Powinno mieć jasną, puszystą konsystencję. Do roztartego masła małymi porcjami dodawać zimny budyń. Utrzeć całość na masę bez grudek. Masę podzielić na 3 części.
Pierwszy blat ciasta posmarować 1/3 masy, przykryć drugim blatem, na który wyłożyć kolejną część masy. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Ostatnią częścią masy obłożyć boki oraz wierzch ciasta. Część biszkoptową, która została po ścięciu górki z ciasta zmiksować. Pokruszonym biszkoptem obłożyć boki i górę ciasta. Ciasto po wierzchu udekorować truskawkami. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc tort truskawkowy.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 22-ch centymetrów.
Jeśli ciasto wyrośnie Wam idealnie i górna warstwa nie będzie miała lekkiej górki to super. Nie musicie nic ścinać. Do posypania boków możecie w takiej sytuacji użyć pokruszonych biszkoptów.
Szukasz przepisów na ciasta z truskawkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto z truskawkową pianką.
Dodaj komentarz