Tajska zupa z dodatkiem czerwonej pasty curry to danie, którym zajadać można się bez końca. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy tak jak i ja uwielbiają połączenie owoców morza ze świeżymi ziołami, warzywami oraz makaronem ryżowym. Czerwona pasta curry to jeden z głównych składników, jakie znaleźć można w tej właśnie zupie. Podstawowymi składnikami, z których powstaje owa tajska czerwona pasta curry są: czerwona papryczka chili, czosnek, trawa cytrynowa, kurkuma, sól oraz pasta krewetkowa. Do tychże składników dodaje się również galangal bądź imbir, cebulę, kolendrę oraz kmin.
Czerwona pasta curry w kuchni tajskiej jest podstawą wielu dań takich jak chociażby tajskie curry, zupy, makarony oraz wiele innych. Dzięki dodatkowi pasty curry zupa ma intensywny ziołowy aromat oraz niepowtarzalny smak. Jako, iż pasta ta jest dość ostra oczywiste jest, iż także zupa z jej dodatkiem nabiera ostrego smaku. Tę ostrość zupy łagodzi nieco mleko kokosowe, dodatek świeżej kolendry oraz soku z limonki. Ja tajską zupę robię najczęściej z krewetkami, jednak równie popularnym dodatkiem jest drób bądź połączenie drobiu z owocami morza. Zachęcam Was do przygotowania tej pysznej zupy tajskiej z krewetkami, a poniżej zostawiam Wam na nią przepis.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tajską zupę z czerwoną pastą curry.
- 12 dkg makaronu ryżowego
- duży pęczek świeżej kolendry
- 30 dkg krewetek
- 1 łyżeczka soli
- 10 dkg cebuli
- 20 dkg mieszanki papryk
- 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
- 3/4 łyżeczki tartego imbiru
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- limonka
- 1 łyżka oleju
- 5 dkg marchwi
- 2 duże ząbki czosnku

Jak zrobić tajską zupę z czerwoną pastą curry.
Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno, dodać krojoną w paski paprykę, krojoną w cienkie słupki marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty na tarce imbir oraz czerwoną pastę curry. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym wlać bulion, mleko kokosowe i sól. Zagotować i gotować przez 5-6 minut. Do gotujących się składników dodać makaron ryżowy i kontynuować gotowanie przez 4 minuty. Po tym czasie włożyć krewetki i gotować razem całość przez 2-3 minuty. Zupę zdjąć z ognia, dodać sok z limonki oraz drobno krojoną kolendrę.

Warto wiedzieć robiąc tajską zupę z czerwoną pastą curry.
Do zupy wykorzystałam makaron ryżowy wstążki. Można go jednak zastąpić innym rodzajem makaronu ryżowego.
Waga krewetek podana przeze mnie w składnikach, to ich waga po obraniu i oczyszczeniu. Ja używam surowych krewetek i najczęściej sięgam po krewetki mrożone. Tę zupę zrobić można zarówno z dodatkiem świeżych jak i mrożonych krewetek. Można także sięgnąć po krewetki gotowane, lecz po dodaniu tychże krewetek do zupy, zupy nie należy zbyt długo gotować.
Lubisz dania z pastą curry? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tajskie zielone curry z kurczakiem.


Czerwona pasta curry jest niezastąpiona w tajskiej kuchni, a ten smak połączony z krewetkami i świeżymi ziołami brzmi obłędnie.
Oj z chęcią bym spróbowała. Nie jadłam jeszcze tej zupy
Ciekawa odmiana w temacie zup. Nieczęsto mam okazję, aby spróbować takiej kuchni. Zapiszę sobie przepis. 🙂
Chętnie bym spróbowała. Nigdy nie jadłam takiej zupy