Na pierwszy rzut oka rolada bezowa może wydawać się trudna do zrobienia. Pamiętam jak sama miałam te obawy piekąc ją po raz pierwszy. Najbardziej obawiałam się, iż nie będę w stanie rolady złożyć i mi popęka. Na całe szczęście tak się nie stało 🙂
W przeciwieństwie do standardowej bezy używanej np. do Pavlovej, którą długo się suszy w piekarniku beza do rolady nie może zbytnio wyschnąć. Powinna być chrupiąca na zewnątrz lecz nadal na tyle elastyczna wewnątrz, aby można było ją swobodnie zwinąć. Taki efekt osiągniemy piekąc bezę przez pierwszych kilka minut w wysokiej temperaturze a ostatnie kilka minut w temperaturze niższej. Udanych wypieków 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę bezową.
- 18 dkg białek (temperatura pokojowa)
- 25 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Bita śmietana:
- 300 ml śmietany kremówki (36%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 10 dkg świeżych malin i jeżyn (łącznie)
- dodatkowo: maliny i jeżyny do dekoracji
Jak zrobić roladę bezową.
Do garnka włożyć białka oraz sól. Ubijać do momentu, w którym białka są dobrze spienione i prawie sztywne (mi zajęło to 5 minut). W tym momencie zacząć małymi partiami dodawać przesiany przez sitko cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie (ubijałam także 5 minut). Pod sam koniec dodać ocet oraz skrobię.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ubite białka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, kiedy gorący włożyć masę z białek. Piec 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piec przez kolejne 15 minut. Bezę wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Z zimnej bezy delikatnie ściągnąć papier do pieczenia. Położyć bezę na ściereczce (bezę trzeba odwrócić tak aby spód był teraz wierzchnią warstwą).
Bita śmietana: do garnka wlać zimną śmietanę kremówkę oraz cukier puder. Ubić na sztywno. Powinno to zająć około 5 minut, nie dłużej. Z ubitej śmietany odłożyć jedną łyżkę po czym do pozostałej części dodać pokrojone jeżyny oraz całe maliny. Delikatnie wymieszać.
Kremówkę rozsmarować na rozłożonej bezie, pozostawiając 1 centymetr bez masy wzdłuż wszystkich brzegów. Roladę zwinąć wzdłuż krótszego boku. Roladę po środku, wzdłuż całej długości posmarować odłożoną uprzednio śmietaną kremówką, na której ułożyć owoce. Gotową roladę włożyć do lodówki celem schłodzenia na kilka godzin.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc roladę bezową.
Użyłam formy o wymiarach 26,5 na 35 centymetrów.
Dobrze aby papier do pieczenia wystawał lekko poza brzegi formy. W trakcie pieczenia beza rośnie i jeśli boki formy do pieczenia będą bez papieru to beza do nich się przyklei.
Zarówno białka jak i bitą śmietanę ubiłam robotem kuchennym.
Możecie użyć dowolnie wybranych przez siebie owoców. Truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, borówki. Sięgnijcie po owoce, które lubicie lub te, które akurat macie pod ręką.
Lubisz ciasta z dodatkiem bezy? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szarlotkę z bezą.

Dodaj komentarz