Ciasto jogurtowe z malinami i rabarbarem
Rabarbar świetnie łączy się z wieloma owocami, w tym z truskawkami, malinami i jabłkami. Te popularne połączenia rabarbaru z innymi owocami doskonale sprawdzają się zarówno w domowych ciastach z owocami, jak i w kompotach. Wilgotne, delikatne i mięciutkie ciasto jogurtowe z malinami i rabarbarem to wyjątkowy słodki wypiek, w którym znajdziesz idealne połączenie rabarbaru i malin. Dodatkowej słodyczy temu prostemu ciastu owocowemu dodaje biała czekolada, a posiekane pistacje nadają mu oryginalnego charakteru.
To proste ciasto z rabarbarem i malinami przygotujesz w 10 minut, a czas pieczenia to nieco ponad 40 minut. Ciasto jogurtowe nie lubi zbyt długiego mieszania, dlatego po ubiciu jajek z cukrem, olej, jogurt naturalny oraz przesianą mąkę pszenną należy dodać szybko i dokładnie wymieszać. Ważne jest również, aby wszystkie składniki na ciasto jogurtowe miały temperaturę pokojową, szczególnie jeśli były wcześniej przechowywane w lodówce. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto jogurtowe z malinami i rabarbarem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto jogurtowe z malinami i rabarbarem.
Ciasto jogurtowe:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 120 ml oleju roślinnego
- 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rabarbaru
- 100 g malin
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 30 g śmietanki (30%)
- 2 łyżki siekanych pistacji

Jak zrobić ciasto jogurtowe z malinami i rabarbarem.
Do miski miksera planetarnego wkładamy jajka, sól, cukier puder, ekstrakt waniliowy i ubijamy przez około 6 minut na puszystą masę. To kluczowy etap przygotowania ciasta jogurtowego z rabarbarem i malinami, które ma być lekkie i dobrze napowietrzone. Po tym czasie wolną strużką wlewamy olej roślinny – w ciągu około 20 sekund, a następnie jogurt naturalny – również w ciągu 20 sekund. Dzięki tym składnikom ciasto będzie wyjątkowo wilgotne i puszyste.
Kolejno łyżką szybko wsypujemy przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, mieszając na małych obrotach w czasie nie dłuższym niż 1,5 minuty – zbyt długie mieszanie może pogorszyć strukturę wypieku. Ciasto owocowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i równomiernie układamy pokrojony rabarbar oraz świeże maliny.
Blaszkę z ciastem owocowym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 45 minut, aż wierzch będzie lekko zarumieniony, a środek dobrze wypieczony. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na metalowej kratce i studzimy.
W międzyczasie do miseczki wkładamy połamaną na kawałki białą czekoladę, wlewamy śmietankę kremówkę i podgrzewamy w mikrofali przez 50 sekund. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej polewy z białej czekolady, którą wylewamy na wystudzone ciasto jogurtowe z owocami. Na koniec ciasto z rabarbarem i malinami posypujemy drobno pokrojonymi pistacjami i wkładamy w chłodne miejsce, aby polewa zastygła.

Warto wiedzieć robiąc ciasto jogurtowe z malinami i rabarbarem.
Składniki wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurt należy wyjąć z lodówki na co najmniej 2 godziny przed robieniem ciasta.
Rabarbar kroimy na kawałki o szerokości około 0,5-1 centymetra.
Lubisz ciasta z rabarbarem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami.

