Ta rolada piernikowa idealnie wpasowuje się w nastrój nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Bazą rolady jest ciasto piernikowe, które przełożyłam prostym kremem przygotowanym z serka mascarpone, bitej śmietany, cukru oraz cynamonu. Samo upieczenie ciasta piernikowego jest szybkie. Ciasto zrobić można w mniej niż 10 minut, do tego dochodzi 25 minut pieczenia. Nieco dłużej należy zaczekać na wystygnięcie zwiniętego ciasta w kształt rolady, ale w tym czasie nie musimy już nic robić. Krem cynamonowy jest równie szybki do zrobienia, więc wniosek jest jeden, ta rolada jest łatwa i mało czasochłonna. Jeśli jeszcze nie robiliście rolady piernikowej, zapraszam po poniższy przepis na roladę piernikową.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę piernikową.
- 14 dkg mąki pszennej
- 5 dkg cukru pudru
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka sody
- 3 duże jajka
- 4 łyżki miodu
- 5 dkg masła
Krem cynamonowy:
- 150 ml śmietanki kremówki (36%)
- 3 łyżki cukru pudru
- 25 dkg serka mascarpone
- 1/4 łyżeczka cynamonu
Dekoracja:
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki posiekanych pierników czekoladowych
Jak zrobić roladę piernikową.
Do miski włożyć miękkie masło wraz z cukrem pudrem. Ucierać przez około 5 minut lub do momentu uzyskania puszystej konsystencji składników. W tym momencie dodać po jednym jajku, a następnie miód, nie zaprzestając ucierania. Na koniec wmieszać wszystkie suche składniki uprzednio przesiane przez sitko. Suchych składników nie dodawać na raz, a w mniejszych porcjach. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie je rozprowadzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić blachę z ciastem. Piec przez 15 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na 5 minut, po czym przykryć je ścierką i zwinąć wzdłuż krótszego boku w kształt rolady. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Do miski wlać zimną śmietankę kremówkę i ubić na pół-sztywno. Następnie, dodać cukier puder i kontynuować ubijanie przez kolejnych kilka sekund. Na koniec włożyć serek mascarpone oraz cynamon i ubić całość na sztywno. Krem powinien być bardzo gęsty.
Żurawinę oraz posiekane pierniki posiekać razem nożem.
Zimne ciasto piernikowe rozwinąć, wypełnić kremem cynamonowym, odkładając część kremu do dekoracji rolady. Ciasto ostrożnie zwinąć w kształt rolady, pokryć po wierzchu kremem i udekorować posiekaną żurawiną z piernikami.

Warto wiedzieć robiąc roladę piernikową.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
W momencie zwijania ciasta w roladę nie usuwałam z niego papieru do pieczenia. Papier usunęłam dopiero kiedy rozwinęłam roladę celem pokrycia jej kremem.
Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 25 na 35 centymetra.
Lubisz ciasta z dodatkiem przypraw korzennych? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kostkę piernikową.

jaka apetyczna roladka, bardzo ladnie wyglada 🙂