Jesienią wybór świeżych owoców jest ograniczony lecz jest ich wystarczająco wiele, aby wyczarować z nich coś pysznego. Jednymi z najbardziej popularnych owoców, po które sięgamy jesienią są bez wątpienia jabłka pomimo tego, iż gruszki nie odbiegają od nich smakowo i równie dobrze sprawdzają się w prostych deserach oraz ciastach. I to po gruszki właśnie sięgnęłam w poniższym przepisie, upiekłam je z serem pleśniowym, żurawiną i orzechami pekan. Danie to jest idealne na deser bądź zaserwowane jako przekąska. Deser nie zawsze musi być na słodko, wytrawna jego forma jest może mniej popularna ale równie smaczna. W tych soczystych gruszkach wypełnionych wytrawnym nadzieniem zasmakują się wszyscy zwolennicy połączenia słodkiego ze słonym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczone gruszki z serem.
- 2 duże słodkie i miękkie gruszki
- 10 dkg sera pleśniowego
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżka orzechów pekan bądź włoskich
- 1,5 łyżki miodu bądź syropu z agawy
- 1 łyżka oleju

Jak zrobić pieczone gruszki z serem.
Umyte, osuszone gruszki przekroić wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki do owoców usunąć ziarna. W miseczce połączyć syrop z agawy z olejem, po czym posmarować dokładnie każdą połówkę gruszki. Gruszki ułożyć skórką do góry w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut.
W międzyczasie w miseczce połączyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy z żurawiną i grubo-siekanymi orzechami. Podpieczone gruszki ostrożnie wyjąć z piekarnika i wypełnić nadzieniem z sera pleśniowego, żurawiny i orzechów pekan. Nadziewane gruszki ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na 20 minut i temperatura 190 stopni Celsjusza. Gruszki podawać od razu po upieczeniu kiedy są nadal gorące bądź ciepłe.

Warto wiedzieć robiąc pieczone gruszki z serem.
W tym przepisie najlepiej sprawdzą się soczyste, słodkie gruszki takie jak Komisówka, Plebanka czy Izolda.
Lubisz dania z gruszką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kruchą tartę z gruszką i serem.


Dodaj komentarz