Brukselka to warzywo, które przez jednych jest uwielbiane a przez innych już nie tak bardzo. Podejrzewam, iż ci którzy nie są jej wielkimi fanami musieli kiedyś jej spróbować nieodpowiednio zrobionej i stąd też ta ich niechęć to tego jakże zdrowego warzywa. Jest kilka sposobów według, których przygotować można brukselkę a do najpopularniejszych należy jej ugotowanie oraz upieczenie w piekarniku. W obu tych przypadkach forma przygotowania jest bardzo prosta a ilość użytych dodatków na ogół minimalna. Pieczoną brukselkę można jednak urozmaicić takimi dodatkami, które według mnie całkowicie zmieniają jej smak. Do takich dodatków należą chociażby kasztany czy boczek, oba składniki bardzo popularne zwłaszcza w świątecznej wersji brukselki.
Innym ciekawym sposobem na brukselkę jest jej przygotowanie z dodatkiem boczku, ziół, pistacji i sosu serowego. Brukselkę najpierw przez chwilę podpiekam na patelni z dodatkiem boczku, masła oraz ziół, po czym dokańczam jej pieczenie w piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika dodaję do podpieczonych brukselek śmietankę, tarty ser parmezan oraz orzechy pistacji. Tak przygotowana brukselka to świetny dodatek do mięs z grilla chociaż ja najczęściej serwuję ją jako samodzielne danie podane z dodatkiem pieczywa. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na brukselkę w sosie serowym z boczkiem i pistacjami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na brukselkę w sosie serowym z boczkiem i pistacjami.
- 25 dkg brukselki
- 6 dkg surowego boczku w kostce
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2 duże gałązki tymianku
- 1 łyżka masła
- 100 ml wody
- 5 dkg sera parmezan
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki pistacji

Jak zrobić brukselkę w sosie serowym z boczkiem i pistacjami.
Na patelnię włożyć pokrojony w kostkę boczek i smażyć go na małym ogniu przez 5 minut. Kolejno dodać masło, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Po tym czasie dodać przekrojone na pół brukselki, smażyć na średniej wielkości ogniu przez 4-5 minut, po czym wlać wodę, sól, pieprz i kontynuować gotowanie przez 5 minut na średniej wielkości ogniu. Patelnię zdjąć z ognia, dodać tarty parmezan, śmietankę oraz pistacje po czym włożyć patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Ostanie dwie minuty pieczenia robić pod grillem. Tak przygotowaną brukselkę podawać od razu po upieczeniu jako dodatek do mięs bądź serować samą na przykład z dodatkiem bagietki.

Warto wiedzieć robiąc brukselkę w sosie serowym z boczkiem i pistacjami.
Waga brukselki podana w liście składników to waga obranej, oczyszczonej, gotowej do spożycia brukselki. Danie to robię ze świeżej brukselki.
Jeśli patelnia, na której smażymy brukselkę nie ma metalowej rączki to należy najpierw przełożyć składniki z patelni do naczynia do zapiekania i dopiero później włożyć całość do piekarnika.
Lubisz dania z brukselki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Brukselkę z kasztanami.


Dodaj komentarz