Risotto przez wielu postrzegane jest jako trudne do przygotowania. Nie mam tutaj na myśli czasu gotowania, gdyż ten oczywiście zależy od wykorzystanych składników lecz sam fakt, iż ryż w risotto wcale nie jest tak łatwo ugotować w poprawny sposób. Idealne risotto powinno być kremowe, ryż powinien być al dente a sos, który go pokrywa powinien być gęsty lecz płynny. Wiadomo, iż nie każdy ryż sprawdza się w risotto, konieczny jest wybór ryżu, który w trakcie gotowania dobrze wchłania płyn, staje się lekko kleisty i nie rozpada się. Najlepszym ryżem do risotto jest ryż arborio chociaż w sklepach spotkałam się także z ryżem zwyczajnie w świecie zwanym “ryż do risotto“.
Można oczywiście przygotować najprostsze w świecie risotto ryżowe, w którym poza ryżem nie ma za wiele innych składników, jednak danie to daje nam całe mnóstwo przeróżnych wariacji. Ryż to podstawa risotto ale można z nim łączyć zarówno warzywa, mięso jak i owoce morza. Na blogu znajdziecie kilka propozycji na risotto w tym risotto z buraczkami, risotto z krewetkami a także risotto z cukinią i pomidorami. Przepis na risotto z grzybami leśnymi to mój najnowszy pomysł na danie na bazie ryżu. Tego risotto nie mogło zabraknąć na tym blogu i dodanie przepisu na to risotto właśnie było tylko kwestią czasu.
To kremowe, pełne aromatu risotto przygotowałam z grzybów leśnych suszonych oraz mieszanki mrożonych grzybów leśnych. Jeśli macie dostępne pod ręką świeże grzyby leśne to śmiało możecie takowe wykorzystać, ja niestety nie miałam tego szczęścia. Suszone grzyby leśne najpierw namaczam a później chwilę podgotowuję. Z kolei grzyby mrożone podsmażam najpierw z cebulką a potem także z dodatkiem podgotowanych grzybów suszonych. Dopiero do tak przygotowanych grzybów dodaję ryż, przyprawiam oraz podlewam bulionem i śmietanką. Risotto podaję z dodatkiem świeżo-tartego sera parmezan oraz natki pietruszki. To bezmięsne danie sprawdza się podane jako samodzielne danie obiadowe bądź jako dodatek do mięs.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na risotto z grzybami leśnymi.
- 2 dkg suszonych borowików
- 250 ml zimnej wody
- 100 ml śmietanki *30%
- 850 ml – 950 ml bulionu warzywnego
- 2 duże ząbki czosnku
- 15 dkg cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dkg mrożonych grzybów leśnych
- 25 dkg ryżu do risotto (arborio)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
Dodatkowo do podania:
- natka pietruszki
- tarty parmezan

Jak zrobić risotto z grzybami leśnymi.
Do miseczki wsypać suszone grzyby, zalać je zimną wodą i odstawić na około 6 godzin. Po tym czasie włożyć je do garnka wraz z wodą, w której się moczyły i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Do większego garnka włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać oliwę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kolejnych kilka sekund. Następnie dodać rozmrożone grzyby leśne i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 10 minut. Kolejno wlać podgotowane suszone grzyby wraz z wodą, w której się gotowały i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Do grzybów wsypać ryż, kontynuować gotowanie przez 2-3 minuty, po czym zacząć wlewanie bulionu warzywnego. Bulion wlewać w małych ilościach, a każdą kolejną ilość dolewać dopiero w momencie gdy poprzednia znacznie odparuje. Gotujący się ryż gotować na średniej wielkości ogniu przez około 25-30 minut, mieszając go od czasu do czasu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać śmietankę, sól oraz pieprz. Risotto podawać posypane drobno krojoną natką pietruszki i posypane tartym parmezanem.

Warto wiedzieć robiąc risotto z grzybami leśnymi.
Ilość bulionu warzywnego należy dolać według potrzeby. Jeśli jesteście zwolennikami gęstszego risotto dodajcie nieco mniejszą ilość bulionu tj. 850 ml.
Gotującego się ryżu nie należy nieustannie mieszać, gdyż straci swoją kremową konsystencję.
Ser parmezan zastąpić można serem pecorino.
Lubisz dania z grzybami leśnymi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tatar ze śledzia.


Dodaj komentarz