Bezglutenowe ciasteczka jabłkowe
|

Ciastka jabłkowe bez glutenu

W tym tygodniu prawie codziennie coś piekę. Robiłam już bułki pszenne, muffiny, pizzę a także ciastka. Jak tak dalej pójdzie to braknie mi chyba mąki 😀

Ciastka z dodatkiem jabłek zrobiłam w środę. Do ich przygotowania użyłam w sumie trzech mąk bez glutenu. Jeśli tak jak i ja staracie się unikać glutenu to wiecie, iż w domu warto jest mieć zapas różnych mąk bezglutenowych.

Ja jakiś czas temu kupiłam bardzo dużą ilość przeróżnych mąk. W mojej spiżarni mam mąki takie jak gryczana, ryżowa, z pestek dyni, z komosy ryżowej, kokosowa, migdałowa, jaglana, teff, z amarantusa, kukurydziana, sorgo i chyba jeszcze jakieś inne. Jest ich naprawdę sporo.

Jak sami widzicie wybór mam dość spory dlatego też pewnie w najbliższym czasie przepisów na pieczywo bez glutenu będzie na blogu więcej.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Bezglutenowe ciastka jabłkowe
Ciastka jabłkowe bez glutenu

Składniki na ciastka jabłkowe.

  • 250 g białego sera
  • 2 jajka
  • 200 g mąki jaglanej + dodatkowa spora ilość mąki do podsypania ciasta
  • 100 g mąki z komosy ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania ciastek
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli (u mnie himalajska)
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 400 g tartych jabłek

Jak zrobić ciastka z jabłkami.

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miseczki i dodać 1,5 łyżki cukru oraz cynamon. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

Ser, miękkie masło, drożdże, cukier puder oraz 1 jajko włożyć do miski. Rozetrzeć. Dodać przesiane przez sitko mąki, szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Wyrobić ciasto – ja zrobiłam to przy pomocy miksera z nakładką hak. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Z jabłek odcisnąć sok, nie wyciskać ich jednak bardzo mocno.

Ciasto wyjąć z lodówki, po czym rozwałkować na grubość 0,5 centymetra. Przy wałkowaniu ciasto podsypywać mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka o średnicy 7-u centymetrów. Na połowę każdego kółka kłaść łyżeczkę jabłek, przykrywać pustą częścią kółka (tak jakbyśmy robili pierogi ale bez sklejania). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W kubeczku roztrzepać jajko widelcem. Posmarować jajkiem każde ciastko.

Ciastka odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wkładać blaszkę z ciastkami. Ciastka piec przez 30-35 minut. Upieczone ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Bezglutenowe ciastka jabłkowe
Ciastka jabłkowe bez glutenu

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka z jabłkami.

Ciasto po wyjęciu z lodówki od razu wałkować. Jeśli zostawimy je w temperaturze pokojowej zbyt długo będzie miękkie i ciężko będzie z nim pracować. W trakcie wałkowania ciasto potrzebuje dość sporej ilości mąki.

Mąki bezglutenowe zastąpić można mąką pszenną. Trzeba jej dodać identyczną ilość.

Ciastka są już dobre po 25-u minutach pieczenia. Ja osobiście lubię ciasteczka bardziej przypieczone dlatego piekłam je dłużej.

Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka kakaowe.

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. W wielu miejscach widziałam, że przed ugotowaniem sorga należy go namaczać około 10 godzin. Czy można to przyspieszyć, albo nawet wcale nie namaczać i od razu spróbować gotować? Bo chyba da się to zrobić tak samo. Tylko czy chodzi tam o jakieś toksyny podczas namaczania?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *