Macie w domu duże ilości mąki i nie wiecie co z niej zrobić? Koniecznie zacznijcie piec swoje własne pieczywo.
Oczywiście z mąki zrobicie makaron, kopytka, kluski, ciasta, bułki i bułeczki a także chleb. Opcji macie zatem bardzo dużo.
W obecnej sytuacji kiedy siedzenie w domu jest na wagę złota warto pomyśleć o pieczeniu własnych bułek i chleba. Mając swoje pieczywo nie będziecie mieć, aż tak częstej potrzeby do odwiedzania sklepu spożywczego.
W spiżarni powinniście mieć mąkę a najlepiej kilka różnych jej rodzajów, dowolny tłuszcz – może to być olej, oliwa, masło, margaryna. Potrzebujecie również drożdży albo zakwasu na pieczywo, które pozwolą waszym wypiekom wyrosnąć. Tutaj macie przepis na Zakwas jeśli chce zrobić swój własny.
Bułeczki z pomidorami, na które jest poniższy przepis upiec możecie również z innymi dodatkami. Sięgnąć możecie po dowolne ziarna (słonecznik, chia, siemię lniane) czy przyprawy (zioła prowansalskie, natka pietruszki, szczypiorek). Wszystko zależy od tego co akurat macie w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki z suszonymi pomidorami.
- 55 dkg mąki pszennej
- 1,5 dkg świeżych drożdży
- 400 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska)
- 2 łyżki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do posmarowania bułek
- 1 łyżeczka cukru
Jak zrobić bułki.
Do kubka wlać wodę, dodać drożdże, cukier i 6 łyżek mąki (odebrane z 55 dkg). Wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski. Wsypać sól, włożyć drobno krojone suszone pomidory, oliwę oraz rozczyn z kubka. Wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto dobrze jest wyrabiać przez 5-6 minut.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować wałek, który podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę, którą ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki powinny być ułożone od siebie w co najmniej 4-o centymetrowych odstępach. Bułki odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować po wierzchu oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec pomiędzy 30 a 35 minut lub na lekko złoty kolor. Upieczone bułki wystudzić na metalowej kratce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc bułki z pomidorami.
Sięgnęłam po pomidory w zalewie z oliwy z oliwek, które były z dodatkiem pestek dyni. Do bułeczek dodałam zatem nie tylko same pomidory ale także kilka pestek dyni z tejże zalewy.
Użyłam oliwy z oliwek, w której były moje pomidory suszone.
Z podanej ilości składników wyszło mi 10 bułek. To jest spora ilość dlatego część bułek zamroziłam. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy je rozmrozić i są jak świeże.
Lubisz bułki drożdżowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pogacze.
Dodaj komentarz