Muffiny to ciastka w kształcie małej babki, które mogą być przygotowane zarówno na słodko jak i na wytrawnie.
Słodkie muffiny mają w sobie np. owoce, orzechy, bakalie, czekoladę. Wytrawne robione są z dodatkiem sera, warzyw takich jak np. burak ćwikłowy czy cukinia jak i ziaren np. kminku lub pestek dyni.
Czy w słodkiej czy słonej formie muffiny są szybkie do przygotowania. Czas poświęcony na zrobienie ciasta a potem pieczenie może wynosić nawet i 30 minut łącznie.
Nie kryję, iż muffiny należą do moich ulubionych słodkości, głównie dzięki temu właśnie, że robi się je szybko.
Jak już może wiecie staram się nie jeść glutenu. Nie jestem na niego uczulona ale czuję się lepiej kiedy go nie spożywam. Od czasu do czasu skuszę się na ciasto, które gluten zawiera, gdyż mając blog kulinarny po prostu muszę 🙂
Muffiny kokosowe z czereśniami zrobiłam tylko i wyłącznie na mąkach bezglutenowych. Sięgnęłam po mąkę kokosową oraz mąkę gryczaną. Dodałam także odrobinę wiórków kokosowych i czereśnie z kompotu. Bez obaw o mój żołądek zajadałam się tymi pysznymi muffinami przez dwa dni.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na muffiny bezglutenowe.
- 150 g czereśni z kompotu
- 1/2 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 50 g mąki kokosowej
- 150 g mąki gryczanej
- 300 ml mleka bez laktozy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 70 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 150 g cukru brązowego jasnego
- szczypta soli
- papierowe lub silikonowe formy na muffiny
Jak upiec muffiny bez glutenu.
Mleko wlać do kubka, dodać sok z cytryny i odstawić na 10 minut.
Do plastikowego garnka wbić jajka dodać szczyptę soli, brązowy cukier oraz ekstrakt waniliowy. Ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być lekka i puszysta.
Do ubitych jajek z cukrem dodać mleko, olej a następnie mąkę kokosową, gryczaną, sodę, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe. Wymieszać dokładnie. Na samym końcu dodać czereśnie.
Papierowe foremki na muffiny ułożyć na blasze do muffin. Do każdej z foremek metalową łyżką przełożyć ciasto.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć piekąc kokosowe muffiny z czereśniami.

Czereśnie możecie oczywiście zastąpić dowolnie wybranymi przez siebie owocami. Polecam mango, kokos lub maliny
Muffiny bezglutenowe piekłam nieco dłużej aniżeli piekłabym muffiny zrobione na mące pszennej. Mąka gryczana jest nieco cięższa niż pszenna przez co potrzebuje być w piekarniku odrobinę dłużej.
Lubisz muffiny z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Muffiny bananowe z chia.
Dodaj komentarz