Nadziewane naleśniki z wersji wytrawnej to propozycja na obiad, który zadowoli każdego.
Naleśniki w wersji na słodko znaleźć możemy w większości restauracji jako propozycję deseru. Sama w domu robię je kiedy tylko mogę. Słodkie naleśniki podaję najczęściej z dżemem. Znacznie rzadziej sięgam po twaróg, kakao czy czekoladę.
Poza wersją słodką naleśników istnieje także wersja wytrawna. Naleśniki w tejże wersji są zazwyczaj nadziewane nadzieniem albo to z warzyw albo z warzyw z dodatkiem mięsa.
Tak przynajmniej było u mnie. Farsz, który przygotowałam do nadziania naleśników był z wykorzystaniem papryki, kukurydzy i mięsa z kurczaka. Naleśniki zapiekłam wraz z sosem paprykowym i podałam z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na naleśniki z kurczakiem.
Naleśniki:
Zrób według przepisu na: Naleśniki
Farsz:
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cebula biała
- 2 piersi z kurczaka (40 dkg)
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/8 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 15 dkg mrożonej kukurydzy
Sos:
- 1 średniej wielkości pomidor
- 1 średnia cebula czerwona
- 2 żółte papryki TV
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- natka pietruszki (mały pęczek)
- 500 ml wody
Dodatkowo: kwaśna śmietana i słodka papryka w proszku do serwowania.
Jak zrobić naleśniki nadziewane kurczakiem.
Przygotuj naleśniki jak w przepisie tutaj: Naleśniki
Nadzienie: na patelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Kiedy cebula lekko zmięknie dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w małą kostkę mięso z kurczaka, mrożoną kukurydzę, sól oraz pieprz. Smażyć przez kolejnych 15 minut.
Sos: do garnka włożyć drobno krojonego pomidora, krojoną czerwoną cebulę, krojoną w paski paprykę, olej, słodką oraz ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz i 400 ml wody. Gotować na średnim ogniu, aż składniki zmiękną. W 100 ml wody rozmieszać mąkę po czym zalać nimi składniki w garnku. Zagotować i trzymać na ogniu przez 2 minuty. Pod koniec dodać drobno krojoną natkę pietruszki. Sos zdjąć z ognia i zmiksować.
Złożenie naleśników: na każdego z usmażonych naleśników wyłożyć farsz. Zawinąć boki naleśnika a następnie zwinąć naleśnik (tak jak zawijamy krokiety).
Naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać częścią sosu i przykryć naczynie. Naleśniki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut.
Upieczone naleśniki podawać polane sosem. Dodatkowo dodać na wierzch keks śmietany i posypać papryką w proszku.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc naleśniki z kurczakiem.

Do przygotowania sosu użyłam żółtej papryki TV. Ten typ papryki jest bardzo popularny tutaj gdzie mieszkam. Jeśli nie dostaniecie takiej papryki w sklepie zastąpcie ją standardową żółtą papryką.
Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczaka.
Dodaj komentarz