Batony bezglutenowe bez cukru
|||||

Batony bezglutenowe z figami

Domowe batony są świetnym sposobem na połączenie ulubionych owoców z płatkami owsianymi. Można je przygotować w mniej lub bardziej zdrowej wersji. Batony z poniższego przepisu są super fit. Nie zawierają cukru, glutenu i laktozy. Udanych wypieków 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Batony bezglutenowe z figami
Batony bezglutenowe

Składniki na batony bezglutenowe.

  • 400 g płatków owsianych bez glutenu
  • 150 ml mleka owsianego
  • 40 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 duże świeże figi (200 g)
  • 80 g erytrolu

Jak zrobić batony z figami.

W garnku podgrzać mleko wraz z olejem kokosowym. Zdjąć z ognia, wsypać siemię lniane i erytrol. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po 15-u minutach dodać figi pokrojone w małą kostkę i płatki owsiane. Wymieszać. Masę z płatków wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, lekko ugnieść dłonią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 30 minut, po czym pokroić na kawałki wielkości 7 na 4,5 (około) centymetra. Kawałki odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Batony bezglutenowe  bez laktozy
Batony bezglutenowe

Warto wiedzieć robiąc batony bezglutenowe.

Figi, których użyjemy powinny być bardzo dojrzałe. Takie figi będą miękkie i słodkie.

Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 17,5 na 26 centymetrów.

Szukasz przepisów na batony bezglutenowe z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Batony bezglutenowe z jabłkiem.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *