Halloumi z papryką i pesto
|||

Grillowany halloumi z papryką

Ser halloumi to wywodzący się ze wschodniej części Morza Śródziemnego ser robiony z mieszanki mleka owczego i koziego. Jest idealny do grillowania i smażenia dzięki wysokiej temperaturze topienia. Z grillowanego halloumi przygotowałam bardzo proste danie, które idealnie sprawdzi się podane na lunch. Grillowany ser podałam z pieczywem tostowym, warzywami i orzeszkami pinii. Spróbujcie.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Ser halloumi z papryką
Grillowany halloumi z papryką

Składniki na grillowany halloumi.

  • 2 duże papryki czerwone
  • 225 g sera halloumi
  • 2 duże garści sałaty roszponki
  • 4 łyżki zielonego pesto
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 4 kromki pieczywa tostowego

Jak zrobić halloumi z papryką.

Paprykę umyć, przekroić na pół i i wyjąć ziarna. Ułożyć skórką do góry na blasze do pieczenia i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć skórkę.

Ser halloumi pokroić na cztery plastry, które ułożyć na nieprzywierającej lub grillowej patelni. Grillować na średnim ogniu, do momentu w którym ser jest dobrze przypieczony z obu stron.

Pieczywo tostowe przypiec w tosterze lub na patelni.

Na talerzyku ułożyć roszponkę, kromkę pieczywa tostowego posmarowaną pesto, ser i paprykę. Po wierzchu posypać orzeszkami pinii.

Halloumi z papryką z pesto
Grillowany halloumi z papryką

Warto wiedzieć robiąc grillowany ser halloumi.

Paprykę można ugrillować w piekarniku. Po upieczeniu czy ugrillowaniu warto zostawić ją do wystygnięcia pod przykryciem. Umożliwi to łatwe usunięcie z niej skórki.

Danie podawać na ciepło, z bezpośrednio zdjętym z patelni serem.

Użyłam papryki Yecla. Można oczywiście sięgnąć po dowolną odmianę paprykę. Ważne aby okazy, które wybierzemy były dość spore.

Szukasz przepisów na dania z papryką? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Paprykę nadziewaną serem i cebulą.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *