Ser halloumi to wywodzący się ze wschodniej części Morza Śródziemnego ser robiony z mieszanki mleka owczego i koziego. Jest idealny do grillowania i smażenia dzięki wysokiej temperaturze topienia. Z grillowanego halloumi przygotowałam bardzo proste danie, które idealnie sprawdzi się podane na lunch. Grillowany ser podałam z pieczywem tostowym, warzywami i orzeszkami pinii. Spróbujcie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na grillowany halloumi.
- 2 duże papryki czerwone
- 225 g sera halloumi
- 2 duże garści sałaty roszponki
- 4 łyżki zielonego pesto
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 4 kromki pieczywa tostowego
Jak zrobić halloumi z papryką.
Paprykę umyć, przekroić na pół i i wyjąć ziarna. Ułożyć skórką do góry na blasze do pieczenia i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut. Po upieczeniu wystudzić i zdjąć skórkę.
Ser halloumi pokroić na cztery plastry, które ułożyć na nieprzywierającej lub grillowej patelni. Grillować na średnim ogniu, do momentu w którym ser jest dobrze przypieczony z obu stron.
Pieczywo tostowe przypiec w tosterze lub na patelni.
Na talerzyku ułożyć roszponkę, kromkę pieczywa tostowego posmarowaną pesto, ser i paprykę. Po wierzchu posypać orzeszkami pinii.

Warto wiedzieć robiąc grillowany ser halloumi.
Paprykę można ugrillować w piekarniku. Po upieczeniu czy ugrillowaniu warto zostawić ją do wystygnięcia pod przykryciem. Umożliwi to łatwe usunięcie z niej skórki.
Danie podawać na ciepło, z bezpośrednio zdjętym z patelni serem.
Użyłam papryki Yecla. Można oczywiście sięgnąć po dowolną odmianę paprykę. Ważne aby okazy, które wybierzemy były dość spore.
Szukasz przepisów na dania z papryką? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Paprykę nadziewaną serem i cebulą.
Dodaj komentarz