Kurczak po meksykańsku
|||

Kurczak Fajitas

Kurczak fajitas to danie meksykańskie, w którym główną rolę gra drób oraz przyprawa fajitas. Przyprawa fajitas to nic innego jak połączenie kilku typowych dla kuchni meksykańskiej przypraw. W skład tej przyprawy wchodzi kmin, chili, papryka, czosnek, cebula oraz pieprz cayenne. Są to zatem przyprawy, które tak naprawdę dostać można w każdym niemalże sklepie spożywczym. Zapewne większość z nas ma je dostępne również w domu. Opcje są jednak dwie, z łatwością przygotować można domową przyprawę fajitas lub skusić się na zakup gotowej już mieszanki. Tę drugą właśnie opcję wybrałam tym razem głównie dlatego, iż miałam już kupioną gotową przyprawę i chciałam ją zużyć.

Składniki, które poza przyprawą potrzebne są do przygotowania tego dania to oczywiście mięso z kurczaka oraz warzywa. Według mnie najlepsze będzie mięso z udźca kurczaka, gdyż jest ono najsmaczniejsze i bardzo soczyste. W kwestii warzyw to dwa warzywa, które najczęściej spotkać można w tym daniu to papryka oraz cebula i to te właśnie warzywa zdecydowałam się użyć. Samo mięso przygotować można na dwa sposoby. Pierwszym sposobem jest zamarynowanie mięsa w oleju i przyprawach, a następnie podsmażenie go na patelni. Drugim ze sposobów jest zapieczenie całości w piekarniku. Tę właśnie opcję wybrałam. Mięso w piekarniku zapiekłam z dodatkiem warzyw oraz przypraw. Po upieczeniu było soczyste i pełne aromatu.

Jak podawać kurczaka fajitas? Jeśli zdecydujemy się podać go na obiad to ryż jako dodatek będzie idealny. Natomiast podany na lunch smakuje pysznie z dodatkiem tortilli, kwaśnej śmietany, salsy, sałaty zielonej, awokado, tartego sera czy jalapenos. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na kurczaka fajitas i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kurczak po meksykańsku
Pieczony kurczak fajitas

Składniki na kurczaka fajitas.

  • 50 dkg podudzi z kurczaka
  • 30 dkg papryki
  • 20 dkg cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki przyprawy fajitas
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
Kurczak po meksykańsku
Kurczak Fajitas z papryką i cebulą

Jak zrobić kurczaka fajitas.

Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w piórka lub paseczki, a paprykę pokroić na większe kawałki. Pokrojone warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać przyprawę fajitas, sól, pieprz oraz olej i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką lub folią aluminiową, po czym wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Przez pierwsze 30 minut piec pod przykryciem, a przez pozostałe 30 minut bez przykrycia. Piekące się z warzywami mięso przemieszać co najmniej raz w trakcie pieczenia. Upieczonego kurczaka fajitas podawać z dodatkiem ryżu lub tortilli, skropionego sokiem z limonki.

Kurczak po meksykańsku
Kurczak Fajitas

Warto wiedzieć robiąc kurczaka fajitas.

Sięgnęłam po mieszankę papryk, chociaż można użyć jednego tylko koloru oraz rodzaju papryki.

Lubisz dania z kurczakiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki z kurczakiem i warzywami.

Kurczak po meksykańsku
Kurczak Fajitas z papryką i cebulą
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kurczak Fajitas
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *