Tym razem mam dla was przepis na chleb kakaowy, który jest nieco inny od wszystkich. Lekko słodki i jednocześnie wytrawny, jest świetnym dodatkiem do serów, chociaż sprawdza się równie dobrze zaserwowany z powidłem bądź z dżemem. Podstawą tego chleba jest mąka chlebowa, ciemne kakao oraz dodatki takie jak oliwki, pistacje i czekolada.
Przygotowanie chleba kakaowego zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, które to zresztą jest bazą tegoż chlebka. Najpierw w miseczce łączę mleko, wodę, trochę mąki oraz drożdże. Odstawiam całość na chwilę do wyrośnięcia, po czym wyrabiam z pozostałymi składnikami poza oliwkami, czekoladą i pistacjami. Te dodatki dodaję na samym końcu, dopiero wtedy kiedy ciasto mam już dobrze wyrobione.
Ciasto drożdżowe odstawiam w sumie do wyrośnięcia dwa razy. Najpierw wyrasta od razu po wyrobieniu, a drugim razem po przełożeniu do formy do pieczenia. Wyrośnięte ciasto piekę nieco ponad 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Upieczony chleb studzę i podaję jako dodatek to sera. Ten chleb idealnie pasuje do takich serów jak ser pleśniowy, cheddar, brie, camembert, ser kozi oraz wiele innych. Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na chleb kakaowy z oliwkami, czekoladą i pistacjami. Życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chleb kakaowy z oliwkami, czekoladą i pistacjami.
- 45 dkg mąki chlebowej (typ 750)
- 5 dkg ciemnego kakao
- 7 gr drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 5 dkg pistacji
- 8 dkg czarnych oliwek
- 6 dkg drażetek czekoladowych
- 100 ml mleka
- 250 ml letniej wody

Jak zrobić chleb kakaowy z oliwkami, czekoladą i pistacjami.
Do miski wlać letnie mleko oraz wodę, wsypać drożdże, 4 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, cukier, przesiane przez sitko kakao oraz oliwę. Wyrabiać przez 7-8 minut, po czym dodać drażetki czekoladowe, pokrojone na kawałki oliwki oraz grubo-posiekane pistacje. Wyrabiać jeszcze przez około minutę, a następnie miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, lekko odgazować z powietrza wyrabiając przez chwilę.
Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 50 minut – ciasto powinno ponownie niemal podwoić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, włożyć foremkę z ciastem i piec przez 35-40 minut. Upieczony chlebek wyjąć na metalową kratkę i wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc chleb kakaowy z oliwkami, czekoladą i pistacjami.
Chleb piekłam w metalowej formie do pieczenia o wymiarach 30 na 11 centymetra.
Ten chleb kakaowy sprawdza się podany z serem bądź z dżemem. Nie serwuję go z innymi dodatkami.
Drażetki czekoladowe zastąpić można pokrojoną na kawałki czekoladą.
Lubisz domowe pieczywo? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki z brie, pistacjami i żurawiną.


Świetny przepis. Uwielbiam wszelkiego rodzaju chleby, a ten wydaje się być niezwykle oryginalny.
W takim składzie chlebek musi być pyszny. Będę musiała kiedyś upiec. 🙂