Domowe batony są świetnym sposobem na połączenie ulubionych owoców z płatkami owsianymi. Można je przygotować w mniej lub bardziej zdrowej wersji. Batony z poniższego przepisu są super fit. Nie zawierają cukru, glutenu i laktozy. Udanych wypieków 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na batony bezglutenowe.
- 40 dkg płatków owsianych bez glutenu
- 150 ml mleka owsianego
- 4 dkg oleju kokosowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 duże świeże figi (20 dkg)
- 8 dkg erytrolu
Jak zrobić batony z figami.
W garnku podgrzać mleko wraz z olejem kokosowym. Zdjąć z ognia, wsypać siemię lniane i erytrol. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po 15-u minutach dodać figi pokrojone w małą kostkę i płatki owsiane. Wymieszać. Masę z płatków wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, lekko ugnieść dłonią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 30 minut, po czym pokroić na kawałki wielkości 7 na 4,5 (około) centymetra. Kawałki odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Warto wiedzieć robiąc batony bezglutenowe.
Figi, których użyjemy powinny być bardzo dojrzałe. Takie figi będą miękkie i słodkie.
Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 17,5 na 26 centymetrów.
Szukasz przepisów na batony bezglutenowe z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Batony bezglutenowe z jabłkiem.
Dodaj komentarz