Panierowane warzywa, smażone na głębokim tłuszczu smakują pysznie. Jedyną ich wadą jest niestety dość spora kaloryczność.

Smażone warzywa zazwyczaj serwuję z dodatkiem sosu. Jest to często sos czosnkowy, ketchup, sos serowy lub ajvar. Tak przygotowanych warzyw nie zwykłam podawać jako dodatku do mięsa.
Poniżej mam dla Was przepis na panierowanego kalafiora. Bardzo fajnie z tak przygotowanym kalafiorem sprawdza się podany sos ajvar. Ajvar, jest to sos wykonany z pieczonej papryki, bakłażana i czosnku. Wywodzi się z kuchni serbskiej.
Jeśli już mówimy o tym sosie, to wspomnę tylko, iż sam sos smakuje równie pysznie podany z mięsem z grilla. Tak też jest on podawany w Chorwacji, w bułce z grillowanym cevapi.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na smażonego kalafiora.
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- olej do smażenia
Sos ajvar:
- 4 duże papryki czerwone (bądź mieszanka papryk)
- 1 średni bakłażan
- 4 ząbki czosnku
- 1/6 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Jak zrobić smażonego kalafiora z ajvarem.
Kalafiora umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na średniej wielkości różyczki.
Różyczki kalafiorowe posolić, oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym widelcem jajku i panierować w bułce. Jeśli lubimy grubą panierkę możemy dwa razy obtoczyć kalafiora w jajku i bułce.
Do garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wrzucać panierowanego kalafiora. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu przekręcając kalafiora. Usmażonego kalafiora wyciągać łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku.
Sos ajvar przygotowanie: paprykę umyć, rozciąć każdą na pół i usunąć gniazda nasienne. Bakłażana pokroić w 2-u centymetrowe krążki. Paprykę dokładnie wymieszać w misce wraz z bakłażanem, czosnkiem (całe ząbki), posolić, oprószyć pieprzem i polać oliwą. Wymieszane warzywa przełożyć na blachę do pieczenia – papryka powinna być skórką do góry. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze, przykryć folią aluminiową i odstawić do momentu, aż wystygną. Z wystudzonego czosnku usunąć łupkę. Gdy warzywa są już zimne, zmiksować. Można dodać dodatkową sól oraz oliwę do smaku.
Sos podawać z pieczonym, gorącym kalafiorem.

Warto wiedzieć robiąc smażonego kalafiora.

Paprykę można także grillować na grillu. Ja osobiście nie lubię gdy skórka jest zwęglona dlatego moją paprykę najczęściej piekę.
Lubisz panierowane warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Panierowaną cukinię z sosem serowo-czosnkowym.

Dodaj komentarz