Kluski z sosem pieczarkowym
|||

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie to danie bardzo popularne nie tylko na Śląsku ale i w całej Polsce.

Kluski robione są z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Masę ziemniaczano-mączną dzieli się na kawałki i każdy kawałek formuje się w kulkę, spłaszcza i po jej środku robi małe wgłębienie palcem. Podobno to wgłębienie pomaga równomiernie ugotować kluski.

Czasami do masy z ziemniaków i mąki dodaje się także jajko. Ja tak chociażby zrobiłam tym razem właśnie. Zdarza mi się jednak dość często gotować kluski z masy przygotowanej bez jajka, czyli tylko z ziemniaków i mąki.

Kluski śląskie są wspaniałym dodatkiem do sosów. Tak najczęściej je właśnie podaję u siebie w domu.

Mój mąż, który jest Węgrem po raz pierwszy spróbował klusków śląskich jakieś trzy lata temu. Nigdy wcześniej nie miał okazji ich jeść. Tak bardzo mu posmakowały, iż kiedy wybieraliśmy dania na nasze przyjęcie weselne w Polsce zażyczył sobie aby lokal przygotował mu kluski śląskie z sosem 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na kluski śląskie.

Kluski:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko

Sos pieczarkowy:

  • 450 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml wody
  • 100 ml śmietanki
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka świeżo krojonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • czarny pieprz do smaku

Jak zrobić kluski z sosem pieczarkowym.

Kluski: ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie. Kiedy miękkie odlać wodę, odrobinę wystudzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić dobrze masę. Masę podzielić na kilka części. Z każdej formować wałek. Wałek kroić na kawałki. Każdy kawałek uformować w kulkę, spłaszczyć na dłoni i w środku delikatnie zrobić małe wgłębienie palcami. Wielkość każdego kluska po uformowaniu zależy od nas. Dla mnie takie, które mają średnicę trzech centymetrów są najlepsze.

Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżkę soli, zagotować. Kiedy woda zaczyna sie gotować ostrożnie wkładać kluski, lekko zmniejszyć ogień i zagotować. Od ponownego zagotowania się wody gotować kluski 2 do 3 minut od momentu ich wypłynięcia na wierzch (czas gotowania zależy od wielkości klusek).

Ugotowane kluski wyłożyć na durszlak, przelać zimną woda, odsączyć i włożyć do miski.

Masło rozpuścić w garnuszku. Kiedy płynne polać kluski.

Sos pieczarkowy: pieczarki obrać, pokroić w plastry i włożyć na patelnię. Do pieczarek dodać masło. Smażyć na średnim ogniu przez 4 do 5 minut. Do garnuszka wlać wodę, śmietankę i dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Zalać pieczarki, dodać sól, pieprz oraz natkę. Zagotować. Kiedy sos zaczyna się gotować zmniejszyć ogień na mały i gotować przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kluski podawać polane sosem.

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Kluski śląskie

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc kluski śląskie.

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Kluski śląskie

Do rozgniatania ziemniaków użyłabym tylko i wyłącznie praski do ziemniaków. Jeśli użyjemy tłuczka konsystencja ziemniaków będzie bardziej „zbita” a tym samym kluski będą bardziej gumowate.

Wielkość klusek jak już wspomniałam zależy całkowicie od nas. Mniejsze kluski ugotują się bardziej równomiernie.

70 dkg ziemniaków to ilość ziemniaków jakiej potrzebujemy po ich obraniu.

Lubisz ziemniaki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *