Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Bez wątpienia biała kiełbasa wielu kojarzy się z Wielkanocą i co niektórzy tylko w tym świątecznym czasie po nią sięgają. A szkoda, gdyż śmiało można się nią zajadać przez okrągły rok. Jest smacznym dodatkiem nie tylko do żurku ale także do zapiekanek, pieczeni, potrawek, można ją zapiekać z dodatkiem warzyw oraz gotować. W takiej najprostszej formie czyli gotowanej, białą kiełbasę lubię podawać na śniadanie bądź na kolację z dodatkiem pieczywa oraz jakiegoś sosu. Jest to często sos taki jak musztarda, chrzan, ketchup bądź majonez. Z kolei kiedy gotowaną kiełbasę serwuję na obiad, to po ugotowaniu lubię połączyć ją z sosem chrzanowym, cebulowym, musztardowym lub z pieczonymi warzywami. Do tak przygotowanej kiełbasy na ogół podaję również puree ziemniaczane lub pieczywo.
Przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym to przepis na danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty smakuje fantastycznie. Danie to składa się z dwóch elementów, ugotowanej a raczej parzonej w gorącej wodzie kiełbasy oraz prostego sosu chrzanowego ze śmietanką i kremowym chrzanem ze słoika. Białą kiełbasę parzę przez 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw takich jak liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz sól. Przyprawy dodają parzącej się kiełbasie intensywniejszego smaku. Sos chrzanowy, w którym w późniejszym momencie przez chwilkę gotuję kiełbasę, robię na bazie podsmażonej cebulki, śmietanki, chrzanu i doprawiam go do smaku solą oraz pieprzem. Jak już wspomniałam powyżej, tak przygotowaną kiełbasę podać można z dodatkiem pieczywa lub puree ziemniaczanego. Jeśli wybieram dodatek puree ziemniaczanego to bardzo często dodaję wtedy także pokrojonego na plasterki ogórka kiszonego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na białą kiełbasę w sosie chrzanowym.
- 500 g białej kiełbasy surowej
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 l wody
Sos chrzanowy:
- 150 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 300 ml wody z gotowania kiełbasy
- 200 ml śmietanki 30%

Jak zrobić białą kiełbasę w sosie chrzanowym.
Białą surową kiełbasę nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Do garnka wlać wodę, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz sól. Zagotować. Zmniejszyć ogień na mały, włożyć kiełbasę i parzyć na małym ogniu przez 25 minut. Woda w garnku nie powinna się gotować.
W międzyczasie do osobnego garnka włożyć masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 7-8 minut, mieszając w miarę często. Kolejno, dodać mąkę pszenną i smażyć ją przez 2 minuty. Następnie wlać wodę odlaną z ugotowanej kiełbasy, mieszając przy tym w miarę intensywnie, aby uniknąć powstania grudek. Do składników w garnku wlać śmietankę, dodać chrzan, pieprz oraz sól i mieszając od czasu do czasu gotować na średniej wielkości ogniu przez 4 minuty. Po tym czasie włożyć ugotowaną kiełbasę i kontynuować gotowanie na małym ogniu przez 3-4 minuty.

Warto wiedzieć robiąc białą kiełbasę w sosie chrzanowym.
Cebulę żółtą zastąpić można cebulą szalotką bądź cebulą białą. Są one bardziej delikatne w smaku aniżeli cebula żółta.
Chrzan ze słoiczka zastąpić można świeżo-tartym chrzanem. Trzeba przy tym pamiętać, iż taki chrzan będzie miał bardziej intensywny smak dlatego też należy go użyć trochę mniejszą ilość.
Lubisz dania z białą kiełbasą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Białą kiełbasę pieczoną.

