Jeśli myślisz, że drożdżówki to bułki, które zrobić można tylko na słodko to muszę cię wyprowadzić z błędu.
Oczywiście te najbardziej znane i popularne drożdżówki z serem czy z jabłkiem są oczywiście na słodko. Coraz częściej jednak w sklepach znaleźć można drożdżówki z serem czy cebulą.
Osobiście przepadam bardzo za drożdżówkami w wersji wytrawnej. Uwielbiam te słodkie też, absolutnie nie mówię że nie, jednak coraz częściej kupuję czy robię w domu właśnie drożdżówki, które bazują na sosie pomidorowym, wędlinie i serze.
Drożdżówki wytrawne możecie wykorzystać na przyjęciach. Wystarczy zrobić kilka okazów o średniej wielkości i wyłożyć na talerzyk. Znikną w mgnieniu oka.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na drożdżówki z boczkiem.
- 5 dkg surowego boczku
- 1 duża biała cebula
- 10 dkg sera Gouda
- 30 dkg mąki pszennej plus dodatkowa mąka do podsypania ciasta
- 170 ml letniej wody
- 1/4 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 dkg drożdży
- 6 listków świeżej szałwii
- 20 dkg kwaśnej śmietany
- 1 jajko
Jak zrobić drożdżówki.
Boczek pokroić w bardzo małą kostkę, włożyć na patelnię i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Po 3 minutach dodać krojoną w piórka cebulę, zmniejszyć ogień i kontynuować smażenie do momentu, w którym cebula nabierze lekko złotego koloru. Po podsmażeniu zdjąć patelnię z ognia i wystudzić cebulę.
Do kubka wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, drożdże z wodą oraz olej. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Po 15-u minutach ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra. Jeśli ciasto klei się do stolnicy czy wałka, podsypać je odrobinę mąką. Na całości ciasta równomiernie rozsmarować śmietanę, na śmietanę wyłożyć utarty na tarce ser, boczek podsmażony z cebulą oraz drobno krojoną szałwię. Ciasto delikatnie zwinąć w rulon, zaczynając zwijanie od jednego z dłuższych boków. Po zwinięciu ciasta pokroić rulon na plastry o szerokości 3 do 4 centymetrów każdy.
Pokrojone plastry ciasta ułożyć na blasze do pieczenia tak, aby spód i wierzch plastrów zawierały nadzienie. Każdy plaster delikatnie spłaszczyć dłonią. W miseczce roztrzepać jajko a następnie posmarować nim boki każdego z plastrów ciasta.
Gotowe bułki odstawić do wyrośnięcia na 15 do 20-u minut. Kiedy wyrośnięte, wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 do 30-u minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc drożdżówki z serem.

Użyłam surowego boczku. W trakcie smażenia tego typu boczek topi się i na tłuszczu jaki mamy z wytopienia fajnie smaży się cebula.
Świeżą szałwię zastąpić możecie suszoną.
Zamiast sera Gouda sięgnąć możecie po Ementaler czy ser edamski.
Lubisz drożdżówki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Marmurkową drożdżówkę.
Dodaj komentarz