Coleslaw to zapewne dobrze znana większości z nas surówka z kapusty. Przygotować można ją tylko i wyłącznie z białej kapusty lub połączyć kapustę białą z kapustą czerwoną bądź zrobić ją nawet z kapusty pekińskiej. Poza kapustą do tejże surówki dodawana jest również cebula, marchew oraz często także jabłko. Nic nie stoi na przeszkodzie aby w surówce Coleslaw z kapustą łączyć także inne warzywa aniżeli te wymienione przeze mnie powyżej. Jednym z takich warzyw, które dobrze sprawdza się w tej surówce jest biała rzepa, która smakiem przypomina rzodkiewkę lecz jest od niej łagodniejsza. Warzywo to jest niskokaloryczne, przez co dobrze odnajduje się w wielu dietach. Ja białą rzepę wykorzystuję przede wszystkim w surówkach, stąd też używam jej głównie w formie surowej. Surówka Coleslaw z rzepą jest super dodatkiem do poniższych dań mięsnych:
- pieczona karkówka
- gulasz z serc wieprzowych
- pikantne udka z kurczaka
- pieczone podudzia kurczaka w boczku
- kaczka pieczona z jabłkami
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na surówkę Coleslaw z białą rzepą i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Coleslaw z białą rzepą.
- 300 g białej rzepy
- 250 g białej kapusty
- 250 g czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 1 pełna łyżka musztardy ziarnistej
- mały pęczek natki pietruszki
- 4 pełne łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- mały pęczek koperku
- 100 g marchwi

Jak zrobić Coleslaw z rzepą.
Białą rzepę zetrzeć na dużych oczkach tarki, po czym odcisnąć ją z soku. Kapustę białą oraz kapustę czerwoną poszatkować na szatkownicy bądź cienko pokroić nożem. Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. W dużej misce połączyć rzepę, marchew, obie kapusty, dodać drobno-krojoną natkę pietruszki oraz koperek, sok z cytryny, majonez, sól, pieprz, cukier i musztardę. Wymieszać. Przed podaniem surówkę przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc Coleslaw z rzepą.
Sok z cytryny zastąpić można octem jabłkowym, z czerwonego wina lub ryżowym.
Lubisz surówki z kapustą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty, fig i granatu.


Dodaj komentarz