Rurki z kremem są zawsze ucztą dla mojego podniebienia. Uwielbiam je.
Wszystkie te przyjęcia gdzie do selekcji słodkości zaliczają się też rurki z kremem wspominam najlepiej 🙂
Rurki były dla mnie zawsze tym wyjątkowym deserem. Mama piekła je tylko na specjalne okazje. Pewnie dlatego, iż ich przygotowanie to nie pięć minut.
No ale kiedy już je robiła to w domu był prawdziwy szał. Każdy chciał zjeść ich jak najwięcej 🙂
Powiem wam, iż u siebie w domu właśnie teraz po raz pierwszy zrobiłam rurki. Robiłam je dużo razy wcześniej ale nigdy dla męża.
Z uśmiechu na jego twarzy i z tego co mi powiedział o ich smaku jestem pewna, iż są one od teraz jego ulubionym deserem 😀
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na rurki z kremem.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej + 5 łyżek mąki do podsypania
- 250 g masła
- 250 ml kwaśnej śmietany (18%)
- cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru kryształu
Dodatkowo: margaryna do wysmarowania metalowych foremek na rurki oraz cukier puder do posypania rurek.
Krem budyniowy:
- 65 g budyniu waniliowego w proszku
- 500 ml mleka
- 100 g cukru kryształu
- 250 g masła
Jak zrobić rurki z kremem.
Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz cukier waniliowy. Siekać nożem do momentu, aż mąka i masło zaczynają się łączyć. Następnie dodać kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto włożyć na 24 godziny do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na kilka części. Naraz pracować tylko z jedną częścią.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 milimetrów. Kroić paski o szerokości dwóch centymetrów i o długości, która pokryje w całości nasze metalowe formy na rurki.
Warto najpierw spróbować z jednym paskiem, zobaczyć jaki ma być długi i robić pozostałe na jego wzór.
Każdą z metalowych rurek nasmarować margaryną. Nawijanie ciasta zacząć od szerszej części foremki. Ciasto zakładać na siebie, tak aby 1/3 ciasta zachodziła na ciasto już nałożone na rurkę. Ciasto rozłożyć na całej długości rurki. Będzie to wyglądać jak mała spirala.
Jajko wbić do miski i roztrzepać widelcem.
Po nałożeniu ciasta na rurki posmarować każdą jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.
Krem: do garnka wlać 300 ml mleka i wsypać cukier kryształ. Zagotować. Cukier kryształ powinien się rozpuścić. W pozostałych 200 ml wymieszać puder budyniowy. Kiedy mleko zaczyna się gotować wlać rozpuszczony budyń, zmniejszyć ogień i mieszać bardzo intensywnie do momentu zagotowania się budyniu. Od momentu zagotowania, gotować budyń przez kolejne 2 minuty. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Ma być miękkie i bardzo puszyste. Kiedy utarte, dodawać małymi porcjami budyń. Krem powinien być bardzo dobrze roztarty i nie mieć grudek.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Nadziewać każdą rurkę kremem. Schłodzić w lodówce.
Rurki przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc rurki z kremem.

Masło i śmietana, których używamy powinny być z lodówki.
Użyłam budyniu waniliowego ale można także sięgnąć po budyń śmietankowy.
Nie musicie gotowych rurek sypać cukrem pudrem. Jeśli użyjecie dość dużo cukru kryształu do posypania rurek przed włożeniem ich do piekarnika, to cukier kryształ wystarczy w zupełności.
Lubisz słodkości z kremem? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Ptasie mleczko na biszkopcie.
Dodaj komentarz