Schabowy z buraczkami to jedno z lepszych dań jakie można podać na niedzielny obiad ale i nie tylko.
Ja w środę nasmażyłam całą masę schabowych i serwuję je codziennie mojemu mężowi.
Zmieniam jedynie sałatki, z którymi podaje schaby. Były już ogórki kiszone, była sałatka grecka no i oczywiście są i buraczki.
Buraczki ćwikłowe z chrzanem przedstawiłam mojemu mężowi kilka lat temu. Od razu mu posmakowały i często mi powtarza, iż buraczki są jednym z jego ulubionych dań w kuchni polskiej.
Mąż jest Węgrem i na Węgrzech nie robi się buraczków w taki sam sposób jak w Polsce.
Co prawda kupić można buraczki marynowane lecz są one pokrojone w plastry i marynowane w zalewie octowej.
W żaden sposób smakowo nie można ich porównać do naszej polskiej, pysznej ćwikły.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na buraczki z chrzanem.
- 15 dkg ugotowanych buraczków ćwikłowych
- 3 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżka octu jabłkowego lub 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić ćwikłę z chrzanem.
Buraczki włożyć do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach.
Tarte buraczki przełożyć do miski. Dodać cukier, chrzan oraz ocet jabłkowy. Wymieszać.
Podawać jako dodatek do obiadu. Najlepiej buraczki pasują do dań mięsnych takich jak schabowe, sznycle, pieczone udka kurczaka czy klops.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc ćwikłę.
Buraczki warto ugotować dzień przed ich przyrządzeniem.
Zawsze gotujmy buraki w skórce a dopiero kiedy ugotowane i wystudzone usuwajmy łupkę.
Ja trę buraczki zazwyczaj na tarce o średnich oczkach. Idzie mi to szybciej niż gdybym używała do tarcia tarki z małymi oczkami.
Do przyprawienia buraczków użyłam chrzanu kremowego czyli nie tego najbardziej ostrego. Jeśli użyjecie 100% chrzanu tartego uważajcie z jego ilością.
Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Carpaccio z buraczka ćwikłowego.
Dodaj komentarz