Ciasto orzechowe z mascarpone i figami

Ciasto orzechowe z figami

To ciasto orzechowe z figami zrobiłam dość spontanicznie. W lodówce miałam akurat serek mascarpone, a dodatkowo dostałam w prezencie kilka świeżych fig, z których mimo wszystko musiałam coś przygotować. W sumie z owych fig udało mi się wyczarować zarówno coś słodkiego jak i danie wytrawne.

img_1195_done
Ciasto orzechowe z figami i serkiem mascarpone

Zaczynam więc od przepisu na ciasto, którego bazą jest orzechowy spód. Pokryłam go lekkim kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki. Po wierzchu ciasto udekorowałam świeżymi figami.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto orzechowe z figami.

Ciasto orzechowe:

  • 115 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich mielonych
  • 115 g masła
  • 115 g brązowego cukru
  • 2 jajka

Krem mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z limonki

Dodatkowo:

  • 5 sztuk fig
  • 2 łyżki dżemu z fig

Jak zrobić ciasto orzechowe z figami.

Ciasto orzechowe: w miseczce ucieramy cukier wraz z miękkim masłem. Gdy masło i cukier są już dobrze utarte, dodajemy do nich żółtka i kontynuujemy ucieranie tak długo, aż składniki się ze soba połączą. Następnie do masy stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a po nich mielone orzechy. W osobnej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli. Gotowe delikatnie łączymy z ciastem w drugiej misce. Kolejno, ciasto przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Krem mascarpone: mascarpone przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier oraz sok z limonki. Ubijamy mikserem do momentu, w którym masa uzyska dość sztywną konsystencję.

Złożenie ciasta: ciasto orzechowe smarujemy dżemem figowym, na który wykładamy krem mascarpone. Całość dekorujemy pokrojonymi figami.

Ciasto orzechowe z mascarpone i figami
Ciasto z figami

Warto wiedzieć robiąc ciasto orzechowe z figami.

Ciasto piekłam w formie do pieczenia o średnicy 20-u centymetrów.

Zamiast limonki można użyć cytryny.

Jeśli chodzi o krem to uważajmy, aby za długo go nie miksować, gdyż może nam się zmienić w masło.

Lubisz figi? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z fig z rukolą

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasto orzechowe z figami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *