Pierniczki to ciasteczka, bez których nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Rok w rok bezpośrednio przed świętami wypiekam czy to pierniczki z lukrem czy to pierniczki z czekoladą. Tak naprawdę to ciasteczka te piec można również w trakcie roku, Święta jednak są takim dodatkowo motywującym do ich upieczenia okresem. Pierniczki to pachnące przyprawami korzennymi ciastka, robione z charakterystycznego dla większości wypieków piernikowych ciasta czyli takiego, które zawiera w swoim składzie miód. To właśnie miód oraz przyprawy korzenne nadają piernikom fantastycznego smaku.
Tym razem mam dla Was przepis na mięciutkie pierniczki wypełnione marmoladą i pokryte polewą czekoladową. Smakiem a także wyglądem są one bardzo zbliżone do pierniczków alpejskich. Dostałam bardzo wiele pochwał od osób, które miały okazję skosztować tychże pierniczków, stąd też z bez dwóch zdań je Wam polecam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na nadziewane pierniczki w czekoladzie.
- 100 g masła
- 1/4 łyżeczka soli
- 80 g kwaśnej śmietany
- 450 g mąki pszennej + odrobina
- 250 g miodu naturalnego
- 20 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczka mielonej gwiazdy anyżowej
- 1/4 łyżeczka mielonych goździków
- 1 i 1/4 łyżeczka sody (pełna)
- 1/4 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka M
Dodatkowo:
- marmolada wieloowocowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g mlecznej czekolady

Jak zrobić nadziewane pierniczki w czekoladzie.
Do garnka włożyć gorzką czekoladę, dodać pokrojone w kostkę masło, płynny miód naturalny i podgrzewać na małej wielkości ogniu do momentu, w którym masło się rozpuści a całość lekko zgęstnieje. Uważać, aby nie zagotować. Masę czekoladową zdjąć z ognia i wystudzić.
Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną, cukier puder, kakao, sól, sodę, przyprawy, dodać wystudzoną masę czekoladową, jajka oraz kwaśną śmietanę. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszać wszystkie składniki. Ciasto przełożyć do mniejszej miseczki, przykryć folią aluminiową lub spożywczą i wstawić miskę z ciastem do lodówki na minimum 2 godziny bądź na noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto ułożyć na blacie, podzielić na 4 części i na raz pracować tylko nad jedną z nich. Ciasto lekko podsypać mąką, uformować w kulkę, po czym z kulki uformować gruby wałek. Podsypać go mąką pszenną i rozwałkować na grubość 3 milimetrów.
Łyżeczką układać na cieście marmoladę, zachowując odstępy pomiędzy jej kupkami. Kolejno, ciasto z marmoladą przykryć płatem pustego ciasta, lekko docisnąć szczególnie wokół marmolady. Przy pomocy dowolnej foremki wycinać ciasteczka, upewniając się, iż marmolada znajduje się w ich środku. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 12 minut. Upieczone ciasteczka po wyjęciu z piekarnika ułożyć na metalowej blaszce i wystudzić.
Do miseczki włożyć połamaną na kawałki gorzką oraz mleczną czekoladę, po czym miskę z czekoladą wstawić do mikrofalówki i podgrzewać przez 2 minuty. Po wyjęciu z mikrofali czekoladę wymieszać łyżką, a następnie dekorować pierniczki poprzez ich zanurzenie w czekoladzie bądź posmarowanie ich czekoladą za pomocą pędzelka. Gotowe pierniczki ułożyć na deseczce bądź metalowej kratce i odstawić w chłodne miejsce, aby czekolada stwardniała.

Warto wiedzieć robiąc nadziewane pierniczki w czekoladzie.
Z ciasta wycinać można dowolne kształty. Pierniczkom nadać można kształt serduszka, choinki, gwiazdki bądź każdy inny dowolny kształt. W tym przepisie z ciasta wycinam serduszka o wielkości 7,5 na 6 centymetra.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 45 sztuk serduszek piernikowych.
Pierniczki pokrywam czekoladą po górze oraz po bokach, nie pokrywam nią ich spodu.
Jako, iż te pierniczki nadziewane są marmoladą, to przechowywane w chłodnym miejscu spożywać można do kilku dni.
W tym przepisie sięgam po miód płynny kwiatowy.
Lubisz wypieki z przyprawami korzennymi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę piernikową.


Dodaj komentarz