Słodkie kulki serowe to bardzo popularne na Węgrzech danie, które często spotkać można w restauracyjnym menu. W Węgierskich domach podawane jest zarówno na lunch jak i na deser. Podstawą słodkich kulek serowym jest tłusty ser biały, grysik oraz jajka. Z masy formowane są kulki, które po ugotowaniu serwuje się z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru pudru.
Spotkałam się kilka razy również z kulkami serowymi, które przygotowane były bez dodatku cukru i cytryny. Tego rodzaju kulki podane były najczęściej z sosem, w którym było ugotowane mięso lub ryba.
Te kulki serowe są mięciutkie w środku, z chrupiąca posypką z bułki tartej smakują wyśmienicie. Są idealna opcją kiedy chcemy zrobić tani obiad, lunch lub deser. Jeśli nie próbowaliście jeszcze tego dania, koniecznie polecam poniższy przepis na słodkie kulki serowe.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na słodkie kulki serowe.
- 50 dkg tłustego twarogu
- 2 łyżki cukru pudru
- 7 dkg grysiku
- 2 duże jajka
- 1/2 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 10 dkg bułki tartej
- 3 łyżki masła
- cukier puder do posypania
- kwaśna śmietana do podania
- opcjonalnie – wiśnie z kompotu do podania
Jak zrobić słodkie kulki serowe.
Do miski włożyć ser, rozgnieść widelcem i dodać roztrzepane widelcem jajka, cukier puder, sól, otartą skórkę z cytryny i grysik. Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przykryć miskę i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki masy formujemy kulki. Ręce moczyć w zimnej wodzie, nabierać masę serową i formować kulki o średnicy około 3-4 centymetrów każda.
Do dużego garnka wlać wodę, którą zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć kulki serowe. Kulki powinny wypłynąć na powierzchnię wody i od momentu, w którym to się stanie gotować je na bardzo małym ogniu przez około 8 minut. Kulki wyjąć na durszlak, a następnie obtoczyć każdą w podsmażonej z masłem bułce.
Na patelnię włożyć masło, dodać bułkę tartą i smażyć na małym ogniu, do momentu w którym bułka lekko się przyrumieni.
Słodkie kulki serowe podawać obtoczone podsmażoną bułką, posypane cukrem pudrem i polane kwaśną śmietaną. Opcjonalnie jako dodatku użyć można także owoców z kompotu.

Warto wiedzieć robiąc słodkie kulki serowe.
Po włożeniu słodkich kulek serowych na wodę, ważne jest aby doprowadzić je do wypłynięcia na małym ogniu. Jeśli kulki będą się zbyt intensywnie gotowały to mogą się rozpaść. W trakcie gotowania, nie mieszać kulek łyżką.
Lubisz dania z twarogu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pierogi z serem na słodko.

Dodaj komentarz