Pad Thai
Pad Thai to wywodzące się z Tajlandii danie uwielbiane na całym świecie. Jest to smażony na patelni wok makaron ryżowy, krewetki, tofu lub kurczak, jajka w formie jajecznicy, orzeszki ziemne i kiełki fasoli mung. Całość doprawiona jest sosem pad thai w skład, którego wchodzi sos sojowy, pasta tamaryndowa, sos rybny oraz cukier. Danie to jest idealnym posiłkiem do zrobienia w trakcie tygodnia, kiedy to nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Jego przygotowanie od początku do końca zajmuje mniej niż 30 minut.
Przygotowanie pad thai zaczynamy od namoczenia makaronu ryżowego we wrzącej wodzie. W czasie, w którym moczy nam się makaron zająć możemy się przygotowaniem pozostałych składników dania. Kroimy zieloną cebulkę, kolendrę, limonkę a także podsmażamy cebulę, krewetki, jajka oraz fasolę. Miękki makaron wyjmujemy z wody, w której się moczył, wkładamy go do woka i łączymy z resztą składników, dodajemy sos, orzeszki ziemne i sól. Pad Thai podajemy skropiony sokiem z limonki, posypany posiekanymi orzeszkami oraz krojoną kolendrą. Poniższy przepis na pad thai z krewetkami nie jest dla wegan lecz danie to zrobić można w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej. Wystarczy wtedy pominąć dodatek krewetek oraz jajka a sos rybny zastąpić większą ilością sosu sojowego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Pad Thai.
- 250 g makaronu ryżowego
- wrząca woda do zalania makaronu
- 250 g surowych krewetek mrożonych
- średni pęczek zielonej cebulki
- 4 łyżeczki pasty tamaryndowej
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 g cebuli
- 2 jajka M
- 100 g kiełków fasoli mung
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka płatków chili
- 1/2 łyżeczka soli
- 50 g orzeszków ziemnych
- sok z limonki
- pęczek kolendry

Jak zrobić Pad Thai.
Cebulę pokroić w piórka lub na plasterki, zieloną cebulkę pokroić wzdłuż na cieniutkie paseczki o długości około 5-u centymetrów każdy, kolendrę grubo pokroić a limonkę przekroić na ćwiartki. Drobno posiekać także orzeszki ziemne. Do miski włożyć makaron ryżowy, zalać go wrzącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wylać na durszlak i przełożyć odsączony z durszlaka do składników w woku.
Do mniejszej miseczki wsypać brązowy cukier, sos rybny, sos sojowy oraz pastę tamaryndową. Wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię wok wlać około 2 łyżki oleju, rozgrzać i kiedy gorący włożyć pokrojoną cebulę a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez około 30 sekund, mieszając od czasu do czasu. Następnie, przesunąć pod bok, po czym wlać łyżkę oleju, włożyć jajka i smażyć przez nieco ponad 40 sekund, cały czas mieszając. Usmażone jajka także przesunąć pod bok.
Kolejno, wlać pozostały olej, włożyć rozmrożone krewetki i smażyć przez 30 sekund. Wsypać płatki chili i mieszając smażyć przez minutę. Po tym czasie wsypać kiełki fasoli mung, smażyć około 15 sekund, po czym włożyć makaron ryżowy, wlać sos z miseczki, wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Następnie wsypać sól, posiekane orzeszki ziemne, pokrojoną zieloną cebulkę i smażyć razem przez 30 sekund. Danie pad thai podawać skropione sokiem z limonki, posypane kolendrą oraz orzeszkami ziemnymi.

Warto wiedzieć robiąc Pad Thai.
Makaron ryżowy po wyjęciu z wody wykładam na durszlak, lekko odsączam i od razu przekładam go do woka.
W tym przepisie wykorzystuję makaron ryżowy w kształcie wstążek.
Orzeszki ziemne, po które sięgam robiąc pad thai, to orzeszki bez soli.
Całe smażenie powinno odbywać się na średniej wielkości ogniu z tendencją do dużego.
Przed usmażeniem mrożone krewetki należy rozmrozić w zimnej wodzie. Kiedy rozmrożone odsączamy je z wody i tak przygotowane smażymy.
Lubisz dania z krewetkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krewetki z chorizo.


Uwielbiam kuchnię tajską, ale nigdy wcześniej nie podejmowałam próby jej odtworzenia w domu. Nie szukałam nawet przepisów, bo wydawały się bardzo skomplikowane! Tymczasem trafiłam na Twojego bloka i ten przepis wydaje się być w moim zasięgu. A właściwie w zasięgu moich umiejętności 🙂