Najlepsze rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą to słodki wypiek, do przygotowania którego Was zachęcam. Podstawą tych prostych rogalików jest ciasto drożdżowe z dodatkiem sody, cukru pudru, jajka, margaryny oraz śmietany. Po szybkim wyrobieniu składników, zagnieceniu ciasta i potrzymaniu go w lodówce, zająć możemy się formowaniem rogali. Ciasto krucho-drożdżowe cienko wałkujemy, wykrawamy z niego trójkąty i wypełniamy nadzieniem, po czym zwijamy nadając mu kształt małych rogaliki. Na moment odstawiamy je do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor.
Te proste rogaliki krucho-drożdżowe są pyszne na śniadanie, podane na deser oraz zaserwowane na słodkim stole. Od jedzenia tych jeszcze ciepłych, świeżutkich jest się niezwykle ciężko oderwać. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na rogaliki krucho-drożdżowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rogaliki krucho-drożdżowe.
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1 łyżeczka sody (5 g)
- 7 g drożdży instant
- 200 g margaryny do pieczenia
- 100 g kwaśnej śmietany
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko M
- 1/4 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 300 g marmolady wieloowocowej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru kryształu

Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe.
Do miseczki z kwaśną śmietaną wsypać drożdże instant, wymieszać, po czym odstawić na minutę. Kolejno, do miski miksera planetarnego wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz cukier puder, dodać sodę, sól, jajko, miękką margarynę oraz rozpuszczone w śmietanie drożdże. Składniki mieszać na małych obrotach miksera przez 4 minuty i kiedy dobrze połączone, wyłożyć je na blat kuchenny, zagnieść w kulkę, którą owinąć folią spożywczą. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę i 30 minut.
Po wyjęciu z lodówki z ciasta zdjąć folię, a ciasto podzielić na 4 części – na raz pracować nad jedną częścią ciasta, pozostałe części w międzyczasie przetrzymywać w lodówce. Ciasto lekko podsypać mąką, po czym rozwałkować je na placek o wielkości 25 na 25 centymetra i grubość około 3 milimetrów. Radełkiem przekroić placek z ciasta na 8 trójkątów i na podstawie każdego z nich ułożyć po łyżeczce marmolady. Wyłożone marmoladą kawałki ciasta zwijać w rogale, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Uformowane rogale odstawić na 25 minut do wyrośnięcia a kiedy wyrośnięte posmarować je roztrzepanym widelcem jajkiem i posypać cukrem kryształem. Rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 18 minut.

Warto wiedzieć robiąc rogaliki krucho-drożdżowe.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania rogali powinny być w temperaturze pokojowej.
Marmoladę wieloowocową zastąpić można Nutellą, dowolnym dżemem owocowym, kremem pistacjowym czy kremem czekoladowym.
Jeśli chcemy, aby rogaliki miały idealny kształt, to po rozwałkowaniu ciasta ułóżmy na nim spory talerz i wykrójmy z ciasta koło.
Z podanych ilości składników uzyskamy 32 sztuki rogalików.
Lubisz rogaliki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Rogaliki z dwóch składników.


Dodaj komentarz