Słodkie i pachnące słońcem truskawki u mnie wylądowały dzisiaj w cieście. Jak zrobić takie truskawkowe ciasto?

Ciasto truskawkowe, które przygotowałam to ciasto styropian. Bazą ciasta jest kruchy spód kakaowy, pianka budyniowa czyli tzw. styropian i oczywiście świeże truskawki. Całość pokryta jest galaretką.
Do tak pysznego ciasta potrzeba tylko filiżanki kawy, dobrej książki i pięknej pogody. Można się opalać czytając książkę, zajadając ciasto przy okazji popijając kawkę 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto styropian.
Kruche ciasto:
- 50 dkg mąki pszennej
- 13 dkg cukru pudru
- 25 dkg margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 jajka (2 żółtka i 1 całe jajko)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczka sody
Owoce:
- 40 dkg truskawek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Pianka:
- 5 białek (z dużych jajek)
- 4 dkg budyniu waniliowego w proszku
- 18 dkg cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe (75 gr każda)
- 700 ml wody
- 1 łyżeczka żelatyny
Jak zrobić kruche ciasto styropian z truskawkami.
Kruche ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier waniliowy oraz cukier puder. Składniki siekać nożem do momentu, w którym zaczynają łączyć się w całość. Następnie dodać proszek do pieczenia, sodę, śmietanę, kakao, jajko oraz żółtka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Jedną część schłodzić w lodówce przez 50 minut, z drugiej uformować 3 kulki, które włożyć do zamrażalnika na 50 minut.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć formę do pieczenia. Spód ciasta nakłuć widelcem.
Pianka: białka ubić wraz ze szczyptą soli. Kiedy białka są już sztywne, małymi porcjami dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać sypki proszek budyniowy. Ubitą pianę wyłożyć na uprzednio rozwałkowane w formie ciasto.
Owoce: truskawki opłukać, odciąć szypułki, osuszyć po czym każdą rozkroić na cztery części. Rozkrojone truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną a następnie ułożyć na piance budyniowej. Każdą truskawkę lekko docisnąć opuszkami palców, tak aby zatopiła się w piance.
Z zamrażalnika wyjąć kulki ciasta kakaowego. Każdą kulkę zetrzeć bezpośrednio nad ciastem za pomocą tarki o dużych oczkach. Pianka budyniowa powinna zostać bardzo dobrze pokryta.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na godzinę i 10 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Galaretka: wodę zagotować. Do miski wsypać galaretki oraz żelatynę, zalać wrzącą wodą. Mieszać do momentu rozpuszczenia się galaretek oraz żelatyny. Wystudzić. Kiedy galaretka zaczyna się ścinać zalać nią wystudzone ciasto. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć piekąc ciasto styropian z truskawkami.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 23,5 na 35 centymetrów.
Jeśli używacie małych truskawek wtedy ich nie krójcie. Truskawki, których ja użyłam były dość pokaźnych rozmiarów dlatego zdecydowałam się na ich pokrojenie.
Lubisz kruche ciasta? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką.
Dodaj komentarz