Botwina już jest dostępna w sklepach i na marketach. Czekałam na nią długo więc teraz szaleję i robię z niej różnorodne dania.

Moje botwinkowe szaleństwa rozpoczęłam od chłodnika z botwiny oraz gołąbków z boćwiny.
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pierwsze z dań. Jest to przepis na chłodnik z botwiny z dodatkiem ogórka, czosnku, rzodkiewki, koperku oraz cebulki zielonej. Wspomniane warzywa połączyłam z kefirem, kwaśną śmietanką, jogurtem naturalnym oraz z sokiem z cytryny. So smaku doprawiłam całość cukrem, solą oraz pieprzem.
Chłodnik to wspaniała propozycja dania na zimno, które możecie podać w cieplejsze dni. Ja swój chłodnik zazwyczaj serwuję z jajkiem ugotowanym na twardo.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na chłodnik z botwinki.
- 30 dkg buraków z botwiny
- pęczek świeżego koperku
- 1 ogórek sałatkowy
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 400 ml kefiru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 duże ząbki czosnku
- pęczek rzodkiewki
- 1/2 łyżeczka cukru
- 4 jajka
- 5 dkg łodygi botwinki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- mały pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
Jak przygotować chłodnik z botwinki.
Buraczki z botwinki włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Kiedy miękkie, odlać wodę, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski.
Jajka ugotować na twardo (ja gotowałam jajka przez 8-9 minut). Ugotowane jajka wystudzić, obrać a następnie każde z jajek przekroić na pół.
Ogórka obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć środek z ziarnami. Ogórka pokroić w kostkę.
Rzodkiewkę pokroić w małą kosteczkę, cebulkę oraz koperek również drobno posiekać.
Łodygi botwinki pokroić na bardzo małe kawałki.
W dużym kubku wymieszać sól, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, pieprz, sok z cytryny, kefir, jogurt oraz śmietanę.
Wszystkie pokrojone składniki (poza jajkami) przełożyć do miski. Do tej samej miski wlać sos z kubka i wymieszać.
Chłodnik schłodzić w lodówce. Podawać z gotowanym jajkiem.

Warto wiedzieć robiąc chłodnik z botwinki.
Użyłam ogórka sałatkowego, z którego wyciągnęłam środek z ziarnami. Sprawiło to, iż chłodnik nie podszedł wodą.
U mnie mały pęczek zielonej cebulki składał się z dwóch cebulek. Jeśli macie wybór między cebulką a szczypiorkiem sięgnijcie po to drugie.
Lubisz buraczki ćwikłowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrowa sałatka z awokado i buraka.

Dodaj komentarz