Macie w domu zielone szparagi i zastanawiacie się co by tu z nich przygotować? Polecam zrobić sałatkę.

Sałatka do przygotowania, której Was zachęcam to lekka, wiosenna sałatka złożona z zielonej sałaty, roszponki, szparagów oraz jajek. Do smaku sałatka doprawiona jest dressingiem na bazie miodu, oliwy, musztardy i odrobiną czarnuszki. Czarnuszka nadaje sałatce lekko gorzkawego smaku. Ja tę sałatkę serwuję samą lub podaję ją jako dodatek np. do dań z kurczaka. Równie dobrze sprawdzi się podana do dań z grilla, pieczonych oraz gotowanych mięs. Już teraz wypróbujcie ten przepis na sałatkę ze szparagów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę ze szparagami.
- 10 zielonych szparagów
- szczypta soli
- szczypta cukru kryształu
- 1 główka zielonej sałaty
- 2 garści sałaty roszponki
- 3 duże jajka
- szczypta czarnuszki
Dressing sałatkowy:
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
Jak zrobić sałatkę ze szparagami.
Do garnka wlać wodę, dodać sól oraz cukier i zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować wrzucić szparagi, które gotować przez 6 minut. Następnie, wyjąć szparagi na durszlak, przelać je zimną wodą i wystudzić. Kiedy zimne przekroić każdego szparaga na pół.
Jajka ugotować na półtwardo – powinno to zająć około 6 minut. Ugotowane jajka zalać zimną wodą, wystudzić i obrać. Każde z jajek przekroić na pół.
Do kubeczka włożyć musztardę, sok z cytryny, miód oraz oliwę z oliwek i dobrze wymieszać.
Do miski włożyć liście sałaty, sałatę roszponkę, pokojone zielone szparagi oraz jajka. Sałatkę polać przygotowanym uprzednio dressingiem i posypać czarnuszką.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę ze szparagami.

Użyłam dość sporych jajek bo w rozmiarze XXL. Jajka gotowałam przez 6 minut w wodzie osolonej szczyptą soli. Jeśli chcecie, aby jajka miały nieco twardszy środek potrzymajcie je w wodzie dłużej. Jak dla mnie 6 minut było zupełnie wystarczające, gdyż osobiście lubię kiedy żółtko jajka jest miękkie.
Nie używajcie łykowatej części szparagi. Przed ugotowaniem szparagów w wodzie odetnijcie około 2 centymetry od dołu każdej szparagi.
Sięgnęłam po miód kwiatowy. Możecie użyć dowolnego miodu naturalnego.
Zielona sałata, którą dodałam to rzymska sałata Little gem. Ją również zastąpić możecie sałatą masłową bądź inną dowolną sałatą jaką lubicie.
Lubisz zielone szparagi? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą.

Dodaj komentarz