Polędwiczka wieprzowa to długi i cienki kawałek delikatnego mięsa, które po odpowiednim przygotowaniu jest niezwykle soczyste. Można ją smażyć, dusić bądź piec a dobrze zrobiona rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem. Im prościej przyrządzona tym smaczniejsza – przynajmniej według mnie. Taka właśnie jest polędwiczka z przepisu poniżej, prosta i mało skomplikowana, z dodatkiem suszonych oraz świeżych ziół a także czosnku. Danie to jest do przygotowania w mniej niż 30 minut a cały proces rozpocząć należy od natarcia mięsa przyprawami, a następnie podsmażenia go na maśle klarowanym z dodatkiem świeżych ziół. Kolejno, podpieczone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy je przez 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika a przed pokrojeniem, mięso odkładamy na 10 minut, aby odpoczęło.
Dodatki, które fantastycznie łączą się z pieczoną polędwiczką to:
- puree z kalafiora i natki pietruszki
- puree z pieczonego selera korzeniowego
- pikantna sałatka z ogórka
- sałatka jesienna
- gnocchi ziemniaczane z szałwią i masłem
Zachęcam was do sięgnięcia po ten prosty przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczoną polędwiczkę wieprzową.
- 1 polędwiczka wieprzowa (500 g)
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 gałązki rozmarynu
- 5-6 gałązek tymianku
- 1/2 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
- 80 g masła klarowanego

Jak zrobić pieczoną polędwiczkę wieprzową.
Do miseczki wsypać paprykę mieloną, sól, suszony tymianek, granulowany czosnek, pieprz oraz suszony rozmaryn. Wymieszać.
Dokładnie otartą papierowym ręcznikiem polędwiczkę dokładnie natrzeć z każdej ze stron przyprawą z miseczki. Na patelnię włożyć masło klarowane, dodać świeże zioła oraz czosnek i bardzo dobrze rozgrzać. Na gorące masło włożyć natarte ziołami mięso i obsmażyć je z każdej ze stron na średniej wielkości ogniu do momentu, w którym jest dobrze przypieczone – około 8 minut łącznie. Obsmażone mięso przełożyć do gorącego naczynia żaroodpornego, po czym polać je masłem, na którym się smażyło oraz dodać zioła, z którymi się smażyło. Naczynie z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika a przed pokrojeniem mięso odstawić na 10 minut.

Warto wiedzieć robiąc pieczoną polędwiczkę wieprzową.
Dobrze upieczona polędwiczka powinna być lekko różowa w środku i soczysta.
Masło klarowane zastąpić można masłem ghee.
W przypadku użycia do smażenia patelni z metalową rączką, nie ma potrzeby przekładania mięsa do naczynia żaroodpornego. Patelnię z mięsem można od razu wstawić do piekarnika.
Jeśli macie cieńszy i lżejszy kawałek mięsa, to czas podsmażania jak i czas pieczenia należy nieco skrócić, w przeciwnym razie mięso po upieczeniu może okazać się suche.
Lubisz dania z wieprzowiną? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Hong Shao Rou.


Dodaj komentarz