Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Najlepsze rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą to słodki wypiek, do przygotowania którego Was zachęcam. Podstawą tych prostych rogalików jest ciasto drożdżowe z dodatkiem sody, cukru pudru, jajka, margaryny oraz śmietany. Po szybkim wyrobieniu składników, zagnieceniu ciasta i potrzymaniu go w lodówce, zająć możemy się formowaniem rogali. Ciasto krucho-drożdżowe cienko wałkujemy, wykrawamy z niego trójkąty i wypełniamy nadzieniem, po czym zwijamy nadając mu kształt małych rogaliki. Na moment odstawiamy je do wyrośnięcia, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor.

Te proste rogaliki krucho-drożdżowepyszne na śniadanie, podane na deser oraz zaserwowane na słodkim stole. Od jedzenia tych jeszcze ciepłych, świeżutkich jest się niezwykle ciężko oderwać. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na rogaliki krucho-drożdżowe i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki na rogaliki krucho-drożdżowe.

  • 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 1 łyżeczka sody (5 g)
  • 7 g drożdży instant
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko M
  • 1/4 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 300 g marmolady wieloowocowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru kryształu
Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe

Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe.

Do miseczki z kwaśną śmietaną wsypać drożdże instant, wymieszać, po czym odstawić na minutę. Kolejno, do miski miksera planetarnego wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz cukier puder, dodać sodę, sól, jajko, miękką margarynę oraz rozpuszczone w śmietanie drożdże. Składniki mieszać na małych obrotach miksera przez 4 minuty i kiedy dobrze połączone, wyłożyć je na blat kuchenny, zagnieść w kulkę, którą owinąć folią spożywczą. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę i 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki z ciasta zdjąć folię, a ciasto podzielić na 4 części – na raz pracować nad jedną częścią ciasta, pozostałe części w międzyczasie przetrzymywać w lodówce. Ciasto lekko podsypać mąką, po czym rozwałkować je na placek o wielkości 25 na 25 centymetra i grubość około 3 milimetrów. Radełkiem przekroić placek z ciasta na 8 trójkątów i na podstawie każdego z nich ułożyć po łyżeczce marmolady. Wyłożone marmoladą kawałki ciasta zwijać w rogale, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Uformowane rogale odstawić na 25 minut do wyrośnięcia a kiedy wyrośnięte posmarować je roztrzepanym widelcem jajkiem i posypać cukrem kryształem. Rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 18 minut.

Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe

Warto wiedzieć robiąc rogaliki krucho-drożdżowe.

Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania rogali powinny być w temperaturze pokojowej.

Marmoladę wieloowocową zastąpić można Nutellą, dowolnym dżemem owocowym, kremem pistacjowym czy kremem czekoladowym.

Jeśli chcemy, aby rogaliki miały idealny kształt, to po rozwałkowaniu ciasta ułóżmy na nim spory talerz i wykrójmy z ciasta koło.

Z podanych ilości składników uzyskamy 32 sztuki rogalików.

Lubisz rogaliki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Rogaliki z dwóch składników.

Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe
Rogaliki krucho-drożdżowe
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Rogaliki krucho-drożdżowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *