Wegański gulasz z bakłażana i czerwonej soczewicy, to sycące danie jarskie idealne na każdą porę roku lecz szczególnie pysznie smakuje ono w chłodniejsze dni. Podstawą tego gulaszu z warzyw jest bakłażan, czerwona soczewica, cebula, żurawina, passata pomidorowa oraz przyprawy. Przygotowanie gulaszu zaczynamy od namoczenia soczewicy a także pokrojenia i nasolenia bakłażana – celem pozbycia się z niego nadmiaru goryczy. Następnie podsmażamy na oleju nasolonego i osuszonego bakłażana, cebulę i czosnek, po czym dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu. Ten gulasz bez mięsa podajemy na obiad, sam bądź jako dodatek do ulubionego mięsa. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na gulasz z bakłażana i soczewicy i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gulasz z bakłażana i soczewicy.
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 l wody
- 100 g suszonej żurawiny
- 450 g bakłażana
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- 150 g cebuli
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 700 g passaty pomidorowej
- 1 płaska łyżeczka cukru kryształu
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
Do podania (opcjonalnie):
- jogurt naturalny
- ziarna granatu

Jak zrobić gulasz z bakłażana i soczewicy.
Do miski wsypujemy czerwoną soczewicę, zalewamy ją 500 ml wody i odstawiamy na 2 godziny.
Umytego, osuszonego bakłażana kroimy na duże kawałki bądź w dużą kostkę, wkładamy do miski, posypujemy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawimy na godzinę. Kolejno, wykładamy na durszlak i odstawiamy na moment, aby ociekł z nadmiaru płynu – dodatkowo można kawałki bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do większego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy go i kiedy gorący wkładamy kawałki bakłażana. Bakłażana smażymy na średniej wielkości ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu – bakłażan powinien lekko się przypiec. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także pokrojoną w dużą kostkę cebulę i smażymy przez 5 minut na średniej wielkości ogniu. Smażące się warzywa mieszamy od czasu do czasu.
Następnie dodajemy żurawinę, odlaną z wody soczewicę, passatę, 500 ml wody, 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz, słodką oraz ostrą paprykę, kminek, kurkumę, cukier, natkę pietruszki i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy pod przykryciem na małej wielkości ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Gulasz z bakłażana i soczewicy podajemy sam bądź z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz ziaren granatu.

Warto wiedzieć robiąc gulasz z bakłażana i soczewicy.
Warzywa gotujemy tak długo, aż czerwona soczewica będzie miękka. Na ogół zajmuje to niecałą godzinę.
Passatę pomidorową zastąpić można pomidorami z puszki bądź sosem pomidorowym.
Ten gulasz jest pyszny podany jako danie główne lecz zaserwować można go także jako dodatek do innych dań. Jeśli podajemy go na danie główne to super smakuje on podany z dodatkiem jogurtu a dodatkowo także ziaren granatu jak i świeżej kolendry.
Lubisz dania z bakłażanem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dip z tofu z pieczonym bakłażanem.


Dodaj komentarz