Przepis na jabłecznik ze śliwkami

Jabłecznik ze śliwkami

Jabłecznik ze śliwkami na cieście biszkoptowym to ciasto, które świetnie sprawdza się pieczone w okresie jesiennym. Zarówno jabłka jak i śliwki w tym właśnie czasie są ogólnie dostępne i cieszyć możemy się ich smakiem w ciastach oraz słodkich wypiekach. Ten prosty jabłecznik ze śliwkami jest bardzo smaczny, ciasto biszkoptowe jest puszyste a owoce aromatyczne i pachnące cynamonem. Ciasto polecam na słodki stół, na deser do kawy i weekendowy wypiek. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na jabłecznik ze śliwkami i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na jabłecznik ze śliwkami
Ciasto jabłkowe ze śliwkami

Składniki na jabłecznik ze śliwkami.

Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jajek „L”
  • 180 g cukru kryształu
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g oleju słonecznikowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Owoce:

  • 500 g śliwek
  • 800 g jabłek
  • 40 g cukru kryształu
  • 40 g kaszy manny błyskawicznej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia
Przepis na jabłecznik ze śliwkami
Ciasto jabłkowe ze śliwkami

Jak zrobić jabłecznik ze śliwkami.

Obrane ze skórki jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki, umyte i osuszone śliwki przekroić, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Do garnka włożyć tarte jabłka, pokrojone śliwki, cukier kryształ, sok z cytryny oraz cynamon. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 20 minut bądź do momentu, w którym sok z owoców odparuje. Kolejno wsypać kaszę manną, szybko wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Usmażone owoce wystudzić.

Do miski miksera planetarnego włożyć jajka, wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy. Ubijać przez 10 minut, po czym stopniowo małą strużką wlać olej, cały czas ubijając. Kolejno wmieszać przesiany proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, nie na raz a partiami.

Blaszkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać na nią połowę ciasta biszkoptowego, wyrównać i kiedy gotowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 25 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i od razu rozprowadzić na nim usmażone owoce, wyrównać i pokryć pozostałą połową ciasta, równomiernie je rozprowadzając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez 40-45 minut bądź do suchego patyczka (warstwa biszkoptowa). Upieczony jabłecznik ze śliwkami wystudzić i kiedy chłodny oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na jabłecznik ze śliwkami
Ciasto jabłkowe ze śliwkami

Warto wiedzieć robiąc jabłecznik ze śliwkami.

Ciasto piekę w blaszce o wymiarach 22 na 28 centymetra.

Składniki wykorzystane do przygotowania ciasta biszkoptowego powinny być w temperaturze pokojowej.

Usmażone owoce w momencie wykładania na upieczony biszkopt powinny być letnie bądź mieć temperaturę pokojową.

Po wyłożeniu pierwszej partii ciasta biszkoptowego na blaszkę, pozostałe ciasto pozostawiamy w misce do momentu, w którym będziemy je wykładać na owoce. Ciasta w tym czasie nie mieszamy go ani nic z nim nie robimy.

Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę biszkoptową z jabłkami.

Przepis na jabłecznik ze śliwkami
Ciasto jabłkowe ze śliwkami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Jabłecznik ze śliwkami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *