Jabłecznik ze śliwkami
Jabłecznik ze śliwkami na cieście biszkoptowym to ciasto, które świetnie sprawdza się pieczone w okresie jesiennym. Zarówno jabłka jak i śliwki w tym właśnie czasie są ogólnie dostępne i cieszyć możemy się ich smakiem w ciastach oraz słodkich wypiekach. Ten prosty jabłecznik ze śliwkami jest bardzo smaczny, ciasto biszkoptowe jest puszyste a owoce aromatyczne i pachnące cynamonem. Ciasto polecam na słodki stół, na deser do kawy i weekendowy wypiek. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na jabłecznik ze śliwkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jabłecznik ze śliwkami.
Ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek „L”
- 180 g cukru kryształu
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g oleju słonecznikowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Owoce:
- 500 g śliwek
- 800 g jabłek
- 40 g cukru kryształu
- 40 g kaszy manny błyskawicznej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia

Jak zrobić jabłecznik ze śliwkami.
Obrane ze skórki jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki, umyte i osuszone śliwki przekroić, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Do garnka włożyć tarte jabłka, pokrojone śliwki, cukier kryształ, sok z cytryny oraz cynamon. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 20 minut bądź do momentu, w którym sok z owoców odparuje. Kolejno wsypać kaszę manną, szybko wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Usmażone owoce wystudzić.
Do miski miksera planetarnego włożyć jajka, wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy. Ubijać przez 10 minut, po czym stopniowo małą strużką wlać olej, cały czas ubijając. Kolejno wmieszać przesiany proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną, nie na raz a partiami.
Blaszkę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać na nią połowę ciasta biszkoptowego, wyrównać i kiedy gotowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 25 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i od razu rozprowadzić na nim usmażone owoce, wyrównać i pokryć pozostałą połową ciasta, równomiernie je rozprowadzając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec przez 40-45 minut bądź do suchego patyczka (warstwa biszkoptowa). Upieczony jabłecznik ze śliwkami wystudzić i kiedy chłodny oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc jabłecznik ze śliwkami.
Ciasto piekę w blaszce o wymiarach 22 na 28 centymetra.
Składniki wykorzystane do przygotowania ciasta biszkoptowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Usmażone owoce w momencie wykładania na upieczony biszkopt powinny być letnie bądź mieć temperaturę pokojową.
Po wyłożeniu pierwszej partii ciasta biszkoptowego na blaszkę, pozostałe ciasto pozostawiamy w misce do momentu, w którym będziemy je wykładać na owoce. Ciasta w tym czasie nie mieszamy go ani nic z nim nie robimy.
Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę biszkoptową z jabłkami.


Mieszkam we Francji i tutaj raczej nie kupię kaszy manny błyskawicznej. Zwykłą mannę mam, więc jak to zrobić z tą zwykłą?
Francja to piękny kraj, uwielbiam go 🙂 Tak, można użyć zwykłej kaszy manny.