Łódeczki ziemniaczane to proste danie, które świetnie sprawdza się podane samo oraz jako dodatek. Do przygotowania łódeczek ziemniaczanych potrzebne są dobrej jakości ziemniaki do pieczenia, przyprawy oraz tłuszcz. Do przyprawienia ziemniaków idealnie nadaje się czosnek oraz świeże zioła. Poniższy przepis na łódeczki ziemniaczane sięga po dość sporą ilość świeżego rozmarynu. Rozmaryn wyśmienicie łączy się z prostym smakiem ziemniaka. Jeśli lubicie nieco pikantne dania to do przyprawienia ziemniaków może również dodać odrobinę papryczki chili.
Pieczone łódeczki ziemniaczane będą smakowały idealnie podane z sosem jogurtowym, majonezem lub ketchupem. Są również pysznym dodatkiem do dań mięsnych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na łódeczki ziemniaczane.
- 5 dużych ziemniaków
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki krojonego rozmarynu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miękkiego masła
Jak zrobić łódeczki ziemniaczane.
Ziemniaki bardzo dobrze umyć, pokroić na duże łódeczki i włożyć do garnka. Wlać wodę, zagotować i gotować przez 8 minut. Podgotowane ziemniaki przelać na durszlak.
Ze świeżego rozmarynu usunąć gałązki, posiekać liście i włożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, sól, miękkie masło, mielony kminek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszać, po czym dodać podgotowane ziemniaki i dokładnie natrzeć je przyprawami. Łódeczki ziemniaczane ułożyć w formie do pieczenia, którą następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszać piekące się ziemniaki.

Warto wiedzieć robiąc łódeczki ziemniaczane.
Jeśli nie macie świeżego rozmarynu możecie użyć suszonego. Nie dodajcie jednak dwóch łyżek suszonego rozmarynu a jedynie około łyżki. Suszony rozmaryn ma bardziej intensywny smak i zbyt duża jego ilość nie jest wskazana.
Najlepsze do pieczenia będą ziemniaki typu B. Sięgnąć możecie po odmianę Irys bądź Gala oraz wiele innych.
Ziemniaki gotujemy w łupinie dlatego bardzo ważne jest ich dokładne wyszorowanie przed ich podgotowaniem. Najlepiej sprawdzi się do tego gąbka kuchenna. Ważne, aby użyć czystej gąbki.
Szukasz przepisów na dania z ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placki z kapusty i słodkich ziemniaków.
Dodaj komentarz