Przygotowując dania z dodatkiem karczochów najczęściej sięgam po karczochy marynowane. Marynowane karczochy idealne odnajdują się na pizzy, w sałatkach oraz jako składnik antipasti. Świeże karczochy najbardziej lubię gotowane lub z piekarnika. Najlepsze do jedzenia są młode okazy karczochów, gdyż zawierają sporą ilość jadalnych części, czego nie można powiedzieć o starszych jednostkach.
Przepis na danie poniżej to przepis na karczochy w sosie serowym. Ze względu na dość pospolity, jak dla mnie przynajmniej smak jaki ma karczoch, warto jest go łączyć z intensywnymi przyprawami. Czosnek, sok z cytryny, świeże zioła, sery takie jak ser pleśniowy, Parmezan czy feta idealnie komponują się ze smakiem karczocha.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na karczochy w sosie serowym.
- 4 duże karczochy (25 dkg po oczyszczeniu i obraniu)
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 3 duże ząbki czosnku
- 300 ml śmietanki (30%)
- szczypta czarnego pieprzu
- 7,5 dkg sera Cheddar
- 7,5 dkg sera Camembert
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jak zrobić karczochy w sosie serowym.
Karczochy oczyścić, wyciąć środek oraz przyciąć liście. Do garnka wlać wodę, wsypać łyżeczkę soli i włożyć karczochy. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 15 minut. Podgotowane karczochy wyjąć z wody i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Do małego garnka wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez 15 sekund. Następnie wlać śmietankę oraz wsypać 1/4 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Zagotować. Zdjąć garnek z ognia, dodać krojony Camembert oraz tarty Cheddar. Mieszać do momentu rozpuszczenia się serów.
Sosem z garnka dokładnie pokryć karczochy znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Karczochy podawać wraz z sosem oraz chrupiącym pieczywem.

Warto wiedzieć robiąc karczochy w sosie serowym.
Ja do zapiekania użyłam dość sporych, nieco starszych okazów karczochów. Z każdego karczocha tuż pod nasadą odcięłam łodygę, usunęłam całkowicie dwie dolne warstwy liści, a następnie przycięłam pozostałe liście o około 1/3-ą. Z samego środka każdego karczocha wycięłam również część kędzierzawą.
Jako, iż użyłam starszych okazów jadalne w nich było jedynie dno kwiatowe. W przypadku młodych karczochów jadalny będzie również kwiatostan, krótka część łodygi oraz dno karczocha.
Szukasz przepisów na dania z sosem serowym? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placuszki z kalafiora z sosem serowym.
Dodaj komentarz