Burgery z marchewki
||||

Burgery z marchewki z sosem groszkowym

Nie jestem wegetarianką a pomimo to uwielbiam dania wegetariańskie. Odpowiednio przygotowane i doprawione smakują fantastycznie.

Dania wegetariańskie są znacznie tańsze jeśli chodzi o przygotowanie i wcale nie tak bardzo skomplikowane jak co niektórym się wydaje.

Burgery przygotowane z marchewki i podane z sosem groszkowym to sprawdzone połączenie. Są soczyste w smaku a do tego lekkie i zdrowe.

Burgery podać możecie i na obiad i na kolację i jako przekąskę dla waszych gości lub zabrać ze sobą do pracy jako lunch.

Moje burgery zrobiłam dla rodzinki i zajadaliśmy się nimi oglądając TV. Dodatkowo, do masy na burgery dodałam papryczkę chili. Co prawda suszoną ale nadała ona burgerom lekko pikantnego smaku.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na burgery z marchewki.

  • 500 g marchwi
  • 140 g grysiku
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 10 łyżek bułki tartej
  • 100 g kiełków (mieszanka różnych będzie najlepsza)

Sos:

  • 150 g mrożonego groszku
  • 200 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: bułki do burgerów.

Jak zrobić wegetariańskie burgery.

Marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Dodać grysik, chili, jajka i sól. Wymieszać i odstawić na 30 minut.

Po 30-u minutach z masy marchewkowej formować kulki po czym spłaszczać je na dłoni na burgery o średnicy 8-u centymetrów. Każdego burgera obtoczyć w bułce tartej i wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Burgery piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. W połowie czasu pieczenia burgery ostrożnie przewrócić na drugą stronę.

Do garnka włożyć mrożony groszek, wlać wodę oraz sól. Zagotować i od momentu zagotowania trzymać na średnim ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu wystudzić.

Do zimnego groszku (w którym powinna pozostać jedynie odrobina wody) dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę.

Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Podpiec w piekarniku przez minutę układając każdą bułkę przekrojoną częścią do dołu.

Po podpieczeniu i wyjęciu z piekarnika, spód każdej bułki posmarować sosem z groszku, położyć burgery z marchewki, ponownie posmarować odrobioną sosu, na który wyłożyć kiełki. Przykryć drugą częścią bułki, którą również warto posmarować od wewnątrz odrobiną sosu z groszku.

Burgery marchewkowe z sosem groszkowym
Burgery z marchewki

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc wegetariańskie burgery.

Burgery marchewkowe z sosem groszkowym
Burgery z marchewki

Sos z groszku można posolić odrobiną soli. Warto go najpierw skosztować a dopiero potem ewentualnie dosalać.

Do burgerów można dodać ser. Wegetarianie powinni oczywiście sięgnąć po ten bez podpuszki.

Masa marchewkowa jest dość rzadka dlatego kulki z masy należy obtoczyć w bułce tartej i od razu wykładać na blachę do pieczenia.

Lubisz dania z zielonego groszku? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z zielonego groszku.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *