Nie jestem wegetarianką a pomimo to uwielbiam dania wegetariańskie. Odpowiednio przygotowane i doprawione smakują fantastycznie.
Dania wegetariańskie są znacznie tańsze jeśli chodzi o przygotowanie i wcale nie tak bardzo skomplikowane jak co niektórym się wydaje.
Burgery przygotowane z marchewki i podane z sosem groszkowym to sprawdzone połączenie. Są soczyste w smaku a do tego lekkie i zdrowe.
Burgery podać możecie i na obiad i na kolację i jako przekąskę dla waszych gości lub zabrać ze sobą do pracy jako lunch.
Moje burgery zrobiłam dla rodzinki i zajadaliśmy się nimi oglądając TV. Dodatkowo, do masy na burgery dodałam papryczkę chili. Co prawda suszoną ale nadała ona burgerom lekko pikantnego smaku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na burgery z marchewki.
- 50 dkg marchwi
- 14 dkg grysiku
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 10 łyżek bułki tartej
- 10 dkg kiełków (mieszanka różnych będzie najlepsza)
Sos:
- 15 dkg mrożonego groszku
- 200 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo: bułki do burgerów.
Jak zrobić wegetariańskie burgery.
Marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Dodać grysik, chili, jajka i sól. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
Po 30-u minutach z masy marchewkowej formować kulki po czym spłaszczać je na dłoni na burgery o średnicy 8-u centymetrów. Każdego burgera obtoczyć w bułce tartej i wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Burgery piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez godzinę. W połowie czasu pieczenia burgery ostrożnie przewrócić na drugą stronę.
Do garnka włożyć mrożony groszek, wlać wodę oraz sól. Zagotować i od momentu zagotowania trzymać na średnim ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu wystudzić.
Do zimnego groszku (w którym powinna pozostać jedynie odrobina wody) dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę.
Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Podpiec w piekarniku przez minutę układając każdą bułkę przekrojoną częścią do dołu.
Po podpieczeniu i wyjęciu z piekarnika, spód każdej bułki posmarować sosem z groszku, położyć burgery z marchewki, ponownie posmarować odrobioną sosu, na który wyłożyć kiełki. Przykryć drugą częścią bułki, którą również warto posmarować od wewnątrz odrobiną sosu z groszku.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc wegetariańskie burgery.

Sos z groszku można posolić odrobiną soli. Warto go najpierw skosztować a dopiero potem ewentualnie dosalać.
Do burgerów można dodać ser. Wegetarianie powinni oczywiście sięgnąć po ten bez podpuszki.
Masa marchewkowa jest dość rzadka dlatego kulki z masy należy obtoczyć w bułce tartej i od razu wykładać na blachę do pieczenia.
Lubisz dania z zielonego groszku? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z zielonego groszku.
Dodaj komentarz