Pierogi z piekarnika
Pierogi w nieco innym wydaniu albowiem pieczone w piekarniku. Są one świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego bądź podane same jako przekąska. Podstawą tych pieczonych pierogów jest ciasto drożdżowe wypełnione dwoma rodzajami nadzienia: pieczarkowym z serem oraz cukiniowo-marchewkowym. Po upieczeniu pierogi są miękkie, mają złotą skórkę i soczyste warzywne wypełnienie. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na pierogi z piekarnika i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pierogi z piekarnika.
Ciasto na pierogi:
- 400 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 3 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczka soli
- 220 g letniego mleka
- 30 g płynnego masła
- 1 jajko „M”
- 1 łyżeczka cukru kryształu
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
Nadzienie z pieczarek i sera:
- 300 g pieczarek w plastrach
- 100 g cebuli szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
- 100 g sera żółtego
Nadzienie z marchwi i cukinii:
- 300 g cukinii ze skórką
- 150 g marchwi
- 100 g czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka krojonej papryczki chili
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić pierogi z piekarnika.
Nadzienie z cukinii i marchwi – przygotowanie.
Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na średniej wielkości ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kolejno dodać tartą na dużych oczkach tarki cukinię a także marchew, papryczkę chili pokrojoną w kostkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę w proszku. Mieszając od czasu do czasu smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 15 minut bądź do momentu, w którym sok z warzyw całkowicie odparuje. Usmażone warzywa przełożyć do miseczki i wystudzić.
Przygotowanie nadzienia z pieczarek i sera.
Na ogień wstawić większy garnek, wlać do niego oliwę z oliwek i rozgrzać. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 3-4 minuty. Kolejno, do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry pieczarki, sól, pieprz oraz tymianek. Kontynuować smażenie na średniej wielkości ogniu przez około 12-15 minut bądź tak długo, aż płyn z grzybów całkowicie odparuje. Usmażone pieczarki przełożyć do miseczki, wystudzić i kiedy zimne połączyć z tartym żółtym serem.
Przygotowanie ciasta na pierogi oraz formowanie pierogów.
Do miski miksera planetarnego wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną, wlać letnie mleko, wsypać sól, cukier, drożdże instant oraz dodać jajko. Wyrabiać przez 30 sekund przy użyciu nakładki hak. Po tym czasie wlać płynne lecz wystudzone masło i kontynuować wyrabianie ciasta przez 10 minut. Wyrobione ciasto drożdżowe przełożyć na blat kuchenny lub stolnicę, podzielić na dwie części, lekko podsypać mąką i cienko rozwałkować.
Z ciasta wycinać koła o średnicy 7 centymetrów, każde wypełniać nadzieniem albo z pieczarek i sera albo z cukinii i marchwi. Po wypełnieniu nadzieniem każdy placek z ciasta skleić nadając mu kształt pieroga. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Kolejno, każdego posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Tak przygotowane pierogi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 18 minut.

Warto wiedzieć robiąc pierogi z piekarnika.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 55 sztuk pierogów.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Pieczarki zamiast kroić na plastry zetrzeć można na dużych oczkach tarki.
Lubisz pierogi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pierogi z serem na słodko.


Nigdy nie słyszałam o takich pierogach. Jestem ciekawa jak smakują.