Tym razem zapraszam na jabłka w cieście posypane cukrem pudrem. Soczyste plastry jabłek pokryte delikatnym ciastem mącznym, smażone na oleju. Podać można je zarówno na deser jak i na przekąskę. Przygotowanie jabłek w cieście zajmuje około 15 minut, jest to zatem bardzo szybkie do wykonania danie. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na jabłka w cieście i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jabłka w cieście.
- 2 jajka „L”
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 200 ml mleka
- 600 g jabłek
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Jak zrobić jabłka w cieście.
Umyte i osuszone jabłka kroimy na plastry o grubości około pół centymetra każdy. Kiedy gotowe, kładziemy je na deseczce i wykrawamy ziarna.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, po czym ubijamy przez moment ręcznym ubijakiem. Następnie wsypujemy cukier waniliowy, proszek a także przesianą przez sitko mąkę tortową oraz sól. Kontynuujemy ubijanie do momentu, w którym w cieście nie ma grudek.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Każdy plasterek jabłka obtaczamy w cieście, po czym wykładamy na gorący olej. Smażymy na średniej wielkości ogniu przez około 5 minut – jabłka w środku powinny być miękkie. W trakcie smażenia placki przewracamy na drugą stronę. Usmażone jabłka w cieście wykładamy na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem i posypujmy cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc jabłka w cieście.
Plastry jabłek mogą być ze skórką bądź bez skórki. Ja najczęściej skórki nie usuwam chociaż faktem jest, iż ta skórka czasami jest w plackach wyczuwalna. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się miękkie, soczyste i kwaskowe w smaku jabłka.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 14 sztuk średniej wielkości placków.
Lubisz desery z jabłkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z jabłkami.


Chętnie spróbuję takie zrobić. Zapowiadają się pysznie.
Nigdy nie robiłam jabłek w cieście, ale ten przepis wygląda na tyle łatwy, że spróbuję. Mam nadzieję, że wyjdą tak piękne jak na powyższych zdjęciach.
Przypomniałaś mi smaki z dzieciństwa. Moja babcia robiła podobne jabłka w cieście. Dzięki za ten przepis.