Hummus jest potrawą pochodzącą z Lewantu i Egiptu. Słowo w hummus w języku arabskim dosłownie oznacza ciecierzycę.
To już wiadomo z czego jest ów hummus przygotowywany 🙂 Jego podstawą są nasiona ugotowanej ciecierzycy właśnie, połączone z czosnkiem, tahini (pastą sezamową), oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami. Całość jest następnie miksowana na jednolitą masę.
Hummus serwowany jest jako dip, smarowidło lub sos. Zazwyczaj towarzyszą mu świeże warzywa, pieczywo pita czy pieczywo tostowe.
Przygotowany tylko z warzyw jest więc doskonałą potrawą dla wegetarian. Jeśli zatem w najbliższym czasie szykuje się Wam jakaś impreza i spodziewacie się osób, które nie jedzą mięsa, koniecznie zróbcie hummus. Sami też po niego sięgniecie bo jest pyszny.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na hummus.
- 40 dkg ciecierzycy z puszki
- 1 pełna łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 150 ml soku z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 duży ząbek czosnku
Jak zrobić hummus.
Z ciecierzycy odlać sok, zostawić 150 ml.
Do blendera włożyć ziarna ciecierzycy wraz z sokiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól oraz tahini. Zmiksować na jednolitą i kremową konsystencję.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc hummus.

Dodałam tylko jeden ząbek czosnku, gdyż nie chciałam aby czosnek był za bardzo wyczuwalny. Jeśli jednak chcecie aby hummus miał bardziej wyrazisty smak użyjcie większej ilości czosnku.
Hummus podałam z warzywami. Zdecydowałam się na czerwoną paprykę, pomidory, ogórka zielonego i oliwki. Do hummusu pasuje także świeża marchew, chrupkie pieczywo i pita.
Lubisz dipy? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z zielonego groszku.
Dodaj komentarz