Przepis na surówkę z kapusty po chińsku
|

Surówka z kapusty po chińsku

Surówka z kapusty po chińsku czyli biała kapusta z marchewką, zieloną cebulką i dressingiem na bazie sosu sojowego, octu ryżowego oraz imbiru. Chrupkości surówce dodają pistacje oraz sezam, które to dodatki fenomenalnie łączą się zarówno z użytymi do przygotowania surówki warzywami jak i z dressingiem. Ta prosta surówka z białej kapusty będzie jak znalazł na obiad w formie dodatku do mięs oraz ryb. Poniżej kilka propozycji na dania mięsne, które smacznie łączą się z tą surówką z kapusty.

Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na surówkę z kapusty po chińsku i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na surówkę z kapusty po chińsku
Surówka z kapusty po chińsku

Składniki na surówkę z kapusty po chińsku.

  • 700 g kapusty włoskiej (1/4 dużej główki)
  • 150 g marchewki (2 średnie)
  • 2 duże zielone cebule
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 50 g pistacji

Dressing:

  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1,5 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
Przepis na surówkę z kapusty po chińsku
Surówka z kapusty po chińsku

Jak zrobić surówkę z kapusty po chińsku.

Zieloną cebulkę drobno pokroić, marchew pokroić w słupki bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę drobno pokroić nożem bądź poszatkować na szatkownicy. Pokrojone składniki włożyć do dużej miski. Do miseczki wlać sos sojowy, ocet ryżowy, dodać pieprz, sól, drobo-krojoną papryczkę chili, tarty imbir, miód oraz oliwę. Wymieszać. Dressing z miseczki wlać do znajdujących się w misce warzyw, wsypać sezam oraz pistacje i dokładnie wymieszać.

Przepis na surówkę z kapusty po chińsku
Surówka z kapusty po chińsku

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kapusty po chińsku.

Kapustę włoską zastąpić można kapustą pekińską bądź też kapustą głowiastą. Najlepsza będzie oczywiście młoda kapusta, gdyż takowa jest zarówno soczysta jak i chrupiąca.

Zamiast świeżej papryczki chili użyć można płatków chili bądź ewentualnie ostrej papryki mielonej. W takim wypadku należy dodać jedynie szczyptę czy to płatków chilli czy to papryki mielonej.

Pistacje zastąpić można orzeszkami ziemnymi. Aby nieco podkreślić ich smak przed dodaniem do surówki orzeszki można uprażyć. Podobnie ma się kwestia ziaren sezamu, które również smakują fajnie lekko prażone.

Lubisz surówki z kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z kapusty z sosem czosnkowym.

Przepis na surówkę z kapusty po chińsku
Surówka z kapusty po chińsku
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka z kapusty po chińsku
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *