Smażony seler w panierce
||||

Seler w panierce z bułki i sezamu

W okresie jesiennym różnorodność warzyw, które możemy dostać jako świeże jest zdecydowanie ograniczona.

Oczywiście w sklepach dostępne są takie warzywa jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka lecz te pochodzą z uprawy szklarniowej lub są importowane.

Tym samym nie smakują tak dobrze jak te kupione w sezonie.

Myśląc o jesiennych warzywach zawsze myślę o dyni, buraczkach ćwikłowych, marchwi, kapuście, papryce, pietruszce czy selerze.

Zapewne tych warzyw także najczęściej używam w mojej kuchni od września do marca włącznie.

Seler a dokładnie jego korzeń jest tym typem warzywa, które idealnie nadaje się do sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż warzywa. Kolejny przepis jaki dla Was mam to przepis na selera smażonego w panierce z jajka, bułki oraz sezamu.

Tak przygotowany seler zastąpić może ziemniaki, ryż, kaszę czy inny dodatek, który zazwyczaj podajecie do dań obiadowych.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na panierowanego selera.

  • 800 g selera korzeniowego
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/6 łyżeczka pieprzu
  • 4 łyżki sezamu
  • olej słonecznikowy do smażenia

Jak zrobić panierowane plastry selera.

Selera umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez godzinę. Podgotowanego selera wyjąć z wody, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 7-8 milimetrów.

Do miseczki wsypać bułkę tartą, dodać sezam i wymieszać. Do drugiej miseczki wbić jajka i roztrzepać widelcem.

Plastry selera nasolić oraz posypać pieprzem.

Każdy plaster panierować najpierw w jajku a następnie w panierce z bułki i sezamu.

Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący, wkładać plastry selera. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Usmażone plastry selera podawać jako dodatek do dań obiadowych bądź same z dodatkiem sosu i surówki.

Seler w panierce z bułki i sezamu
Panierowany seler

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc smażone plastry selera.

Seler w panierce z bułki i sezamu
Panierowany seler

Użyłam bardzo dużego selera. Wyszły mi z niego równie duże plastry 🙂 Jeśli chcecie przygotować więcej krążków sięgnijcie po dwa mniejsze selery.

Do smażenia jak zwykle sięgnęłam po olej słonecznikowy. Ma najmniej intensywny smak i zapach ze wszystkich olejów.

Lubisz selera? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *