W okresie jesiennym różnorodność warzyw, które możemy dostać jako świeże jest zdecydowanie ograniczona.
Oczywiście w sklepach dostępne są takie warzywa jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka lecz te pochodzą z uprawy szklarniowej lub są importowane.
Tym samym nie smakują tak dobrze jak te kupione w sezonie.
Myśląc o jesiennych warzywach zawsze myślę o dyni, buraczkach ćwikłowych, marchwi, kapuście, papryce, pietruszce czy selerze.
Zapewne tych warzyw także najczęściej używam w mojej kuchni od września do marca włącznie.
Seler a dokładnie jego korzeń jest tym typem warzywa, które idealnie nadaje się do sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż warzywa. Kolejny przepis jaki dla Was mam to przepis na selera smażonego w panierce z jajka, bułki oraz sezamu.
Tak przygotowany seler zastąpić może ziemniaki, ryż, kaszę czy inny dodatek, który zazwyczaj podajecie do dań obiadowych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na panierowanego selera.
- 80 dkg selera (korzeń)
- 8 łyżek bułki tartej
- 2 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- 4 łyżki sezamu
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić panierowane plastry selera.
Selera umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez godzinę. Podgotowanego selera wyjąć z wody, wystudzić, obrać ze skórki i pokroić na plastry o grubości 7-8 milimetrów.
Do miseczki wsypać bułkę tartą, dodać sezam i wymieszać. Do drugiej miseczki wbić jajka i roztrzepać widelcem.
Plastry selera nasolić oraz posypać pieprzem.
Każdy plaster panierować najpierw w jajku a następnie w panierce z bułki i sezamu.
Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący, wkładać plastry selera. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Usmażone plastry selera podawać jako dodatek do dań obiadowych bądź same z dodatkiem sosu i surówki.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc smażone plastry selera.

Użyłam bardzo dużego selera. Wyszły mi z niego równie duże plastry 🙂 Jeśli chcecie przygotować więcej krążków sięgnijcie po dwa mniejsze selery.
Do smażenia jak zwykle sięgnęłam po olej słonecznikowy. Ma najmniej intensywny smak i zapach ze wszystkich olejów.
Lubisz selera? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Burgery z selera z serem i sosem tysiąca wysp.
Dodaj komentarz