Dal lub dahl to danie kuchni indyjskiej, którego podstawą są warzywa strączkowe takie jak soczewica bądź fasola. Przyrządzany jest w formie curry, z dodatkiem przypraw oraz dodatkowych warzyw. Poza soczewicą, podstawą dal z czerwonej soczewicy są także pomidory oraz cebula. Ja kiedy tylko mogę to staram się sięgać po świeże pomidory, gdyż zmieniają one zdecydowanie smak tego dania. W dal nie może oczywiście zabraknąć przypraw typowych dla kuchni indyjskiej takich jak kardamon, imbir, kolendra czy kurkuma. Danie to jest idealne dla wszystkich tych, którzy unikają mięsa. Jest tak pyszne, iż w trakcie jedzenia nawet nie pomyślimy o tym, iż brakuje w nim czegokolwiek.
A jeśli lubisz kuchnię indyjską, to polecam sprawdzić także poniższe przepisy na dania kuchni indyjskiej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dal z czerwonej soczewicy.
- 20 dkg czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 25 dkg cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach
- 1 łyżka drobno krojonej papryczki chili
- 1/2 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 mała laska cynamonu
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 60 dkg pomidorów
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 600 ml wody
- 1 łyżeczka Garam masala
- 3/4 łyżeczki tartego świeżego imbiru
- 3 ziarna kardamonu
Jak zrobić dal z czerwonej soczewicy.
Czerwoną soczewicę wsypać do miski, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Kolejno, wypłukać i wymienić wodę jeszcze dwa razy. Do garnka włożyć cynamon, kolendrę, kminek oraz kardamon. Prażyć przez 30 sekund, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w małą kostkę cebulę, chili, kurkumę, imbir, Garam masala oraz olej. Smażyć na średnim ogniu z tendencją do małego przez 5 minut, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, sól oraz wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień na mały i gotować bez przykrycia przez 20 minut. Po tym czasie dodać soczewicę i kontynuować gotowanie przez 40 minut, mieszając całość od czasu do czasu. Gotowy dal podawać z ryżem oraz chlebkiem naan.

Warto wiedzieć robiąc dal z czerwonej soczewicy.
Świeże pomidory zastąpić można pomidorami z puszki. Polecam sięgnąć po krojone lub całe pomidory w puszce, odradzam użycie pasty pomidorowej.
Lubisz dania z czerwonej soczewicy? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bolognese z czerwonej soczewicy.

Bardzo lubię takie smaki. Chętnie skorzystam z przepisu. 🙂
Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂