Domowe bułki grahamki na bazie dwóch mąk: graham oraz chlebowej, to wypiek do przygotowania, którego was zachęcam. Bułeczki wychodzą puszyste, lekkie i mają pyszny smak. Są wyśmienite jako podstawa kanapek oraz jako dodatek do zup. Świetne na śniadanie, kolację oraz jako przekąska.
Przygotowanie bułek grahamek zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego, który robię z użyciem świeżych drożdży, mąki, cukru oraz wody. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia i kiedy gotowy łączę z mąką, olejem oraz solą. Ciasto drożdżowe na bułki wyrabiam przez około 12 minut, po czym odstawiam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielę je na osiem części, formuję bułeczki i gotowe odstawiam aby wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika bułki smaruję mlekiem. Piekę przez 20 minut. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na bułki grahamki i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki grahamki.
- 400 g mąki graham
- 200 g mąki chlebowej
- 30 g świeżych drożdży
- 15 g cukru kryształu
- 12 g soli
- 450 ml letniej wody
- 20 ml oleju
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju do posmarowania rąk
- 2 łyżki mleka (2,8 %) do posmarowania bułek

Jak zrobić bułki grahamki.
Do miski pokruszyć świeże drożdże, dodać cukier kryształ, letnią wodę i wymieszać. Kolejno wsypać 4-5 łyżek mąki chlebowej odebrane z całości i mieszać przez moment łyżką bądź ręcznym ubijakiem, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zaczyn odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski miksera planetarnego wsypać mąkę graham, pozostałą mąkę chlebową, sól, olej a także wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiać przy pomocy miksera planetarnego z nakładką hak przez 12-15 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, na którą położyć ścierkę kuchenną, po czym miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny, aby ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko przesmarowany olejem, chwilkę wyrabiać po czym podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, po czym ułożyć na metalowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem, po czym blaszkę z bułkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Upieczone bułki wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc bułki grahamki.
Świeże drożdże zastąpić można drożdżami instant. Należy użyć ich 8 g.
Lubisz domowe pieczywo? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki pszenne na jogurcie.


Dodaj komentarz